Denník N

Slovenskí futbalisti vo vyrovnanom súboji podľahli Chorvátsku 0:1

Róbert Mak, Foto TASR - Jakub Kotian
Róbert Mak, Foto TASR – Jakub Kotian

V piatom kvalifikačnom zápase o MS 2022 v Katare slovenská futbalová reprezentácia na bratislavskom Tehelnom poli prehrala s Chorvátskom 0:1. Slováci majú iba šesť bodov a sú na štvrtom mieste tabuľky H-skupiny. Rusko a Chorvátsko odskočili na desať bodov, Slovinsko má sedem.

Na záver aktuálneho reprezentačného zrazu Slováci nastúpia v utorok opäť v Bratislave proti Cypru. Rusko bude hrať na Malte a Chorváti vyzvú Slovincov.

Slováci opäť nastúpili v bráne s Marekom Rodákom. Oproti stredajšiemu zápasu so Slovinskom Štefan Tarkovič zaradil do základnej zostavy Dávida Hancka a Róberta Maka. Na hrot sa vysunul Ivan Schranz, ktorý v minulom zápase hral na krídle. Chorváti museli nastúpiť bez zraneného kapitána Luku Modrića, v bráne stál prvý raz v reprezentácii Ivica Ivušić.

Oba tímy chceli vyhrať, pretože Chorváti mali pred zápasom sedem, Slováci šesť bodov a Rusi v sobotu podvečer vyhrali na Cypre 2:0, odskočili tak na desať bodov. V ďalšom zápase Slovinsko zdolalo Maltu 1:0.

Oba tímy začali aktívne smerom dopredu, ale chýbala im finálna prihrávka, ktorá by dostala jeden z tímov do väčšej šance. V 11. minúte prišla prvá nebezpečná strela hosťujúceho Oršiča. Letela spoza šestnástky na brvno Rodákovej brány. Od tohto momentu mali Chorváti prevahu a Ivanušec prízemnou strelou preveril slovenského brankára.

Dejan Lovren a Marek Hamšík, Foto TASR – Jakub Kotian

Po chorvátskej dominancii v úvode sa hra vyrovnala, gól však v prvom polčase nepadol

V 19. minúte sa s loptou v šestnástke uvoľnil Čolak, no gól mu vzal výborným zákrokom Škriniar. Slováci museli hrať v hlbokej defenzíve a často len odkopávali lopty. Z ojedinelej akcie domácich sa k zakončeniu dostal Weiss, pekná technická strela skončila tesne vedľa ľavej žrde.

Druhú slovenskú šancu mal Róbert Mak, ktorý sa po dobrej akcii Lobotku dostal až pred brankára Ivušiča, no ten jeho zakončenie z uhla vyrazil. Potom sa domáci konečne dostali viac do hry a podržali loptu. Na konci prvej polhodiny sa po priamom kope dostali k strelám Schranz aj Kucka, ale obaja trafili brániacich hráčov.

V závere prvého polčasu sa hra vyrovnala. Oba tímy sa dostali ešte do viacerých náznakov šancí a diváci na Tehelnom poli videli kvalitný futbal, ale do šatní šli mužstvá za stavu 0:0 a vyrovnanej štatistiky streleckých pokusov 9:9.

Ivan Schranz, Foto TASR – Jakub Kotian

V druhom polčase mali oba tímy ešte menej šancí, no Chorváti jednu predsa využili

Druhá polovica zápasu sa začala podobne ako prvá, viac z hry mali Chorváti, no nevedeli si vypracovať veľké príležitosti, a tak sa tréner Zlatko Dalić rozhodol až pre trojnásobnú výmenu už v 54. minúte. Na ihrisko prišiel aj Škriniarov spoluhráč z Interu Miláno Perišić. Ten ešte viac oživil hru hostí. O niečo podobné sa snažil aj tréner Tarkovič, ktorý poslal na ihrisko Boženíka s Dudom. Už v 62. minúte skončil Hamšík.

Vyrovnaná partia pred deväťtisíc divákmi pokračovala aj v ďalších desiatkach minút. Obe mužstvá hrali veľmi dobre v obrane a súpera nepúšťali do šestnástky. Zriedkavé pokusy prichádzali najmä z diaľky. Viac mal loptu na kopačkách chorvátsky favorit. V 72. minúte sa Slováci dostali k najväčšej príležitosti druhého polčasu. Mak potiahol akciu cez Vidu, odcentroval po zemi, ale bránený Róbert Boženík z bezprostrednej blízkosti nezakončil dobre.

V 83. minúte sa po Kuckovej individuálnej akcii dostal k prudkému zakončeniu z hranice šestnástky striedajúci Erik Jirka, ale loptu poslal len po zemi, kde bol brankár Ivušič. Tesne pred koncom zápasu sa po nešťastnom faule Kucku dostali Chorváti k priamemu kopu, po ktorom Slováci síce loptu odvrátili, ale dostal sa k nej z druhej vlny Marcelo Bronozić, ktorý prepálil všetko a rozhodol zápas.

Slováci sa následne vrhli do útoku a 88. minúte sa k výbornej šanci dostal Boženík, no chorvátsky brankár vytlačil loptu tesne nad. Následne vypálil Kucka, no Ivušič opäť vyrazil. Domáci mali v závere veľký tlak, Škriniar sa ocitol pred bránou, ale vyrovnať nedokázal.

Marcelo Brozović a Vladimír Weiss, Foto TASR – Jakub Kotian

Podľa Tarkoviča hrali Slováci najlepšie pod jeho vedením

„Hodnotí sa mi to veľmi ťažko, pretože dnes sme do toho dali všetko, makali sme, dreli sme. Jedna nešťastná situácia znamenala prehru. Nielen v obrane, ale všetci sme dnes šli na doraz, no chýbalo nám trochu šťastia. Aj ja som sa dostal do šance v závere, ale mal som to na dlhú nohu a nedokázal som dobre zakončiť. Verím, že ak budeme takto hrať, diváci budú radi chodiť na naše zápasy,“ zhodnotil zápas pre RTVS Milan Škriniar.

K dvom šanciam sa dostal aj striedajúci Róbert Boženík: „Tréner ma poslal na ihrisko, lebo často sme odkopávali lopty a nepodržali hru na polovici súpera. Chcel som robiť veľa nábehov za obranu a skúsiť rozhodnúť zápas, no nepodarilo sa mi to. Teraz sa nedá nič robiť, len musíme vyhrávať; hádam sa nám to podarí aj teraz najbližšie proti Cypru.“

„Potlesk potešil. Nepotešil výsledok. Bolí to, keď dostanete gól v závere a hlavne po takom výkone, keď sme sa Chorvátom v osobných súbojoch, herne, ale aj v rýchlosti vedeli vyrovnať,“ okomentoval zápas Marek Hamšík. Narážal na to, že napriek tomu, že slovenský tím hral proti mužstvu z prvého koša, dostal sa až k 18 šanciam a po zápase na Tehelnom poli znel potlesk.

„Chcel by som poďakovať divákom, ktorí vytvorili veľmi prajnú atmosféru, v ktorej sa veľmi dobre hralo, a mužstvo im to vrátilo svojím výkonom. Dokázali sme si vytvoriť viac gólových príležitostí ako súper, ktorý sa pravidelne dostáva na turnajoch vysoko. Žiaľ, rozhodla svetová kvalita Brozoviča a odchádzame bez bodu,“ vravel v pozápasovej reakcii tréner Štefan Tarkovič. „V tejto skupine je proti komukoľvek vytvoriť si 6 – 7 šancí ťažké a nepamätám si takýto výkon nášho mužstva, žeby sa dostal k toľkým zakončeniam. Možno tam nebolo toľko pokoja, bolo to hektické, hráči veľmi chceli. Ale zaslúžia si pochvalu a dovolím si povedať, že tento výkon bol najlepší pod mojím vedením. Zaslúžili sme si tri body, nemáme ani jeden,“ uzavrel v rozhovore pre RTVS Tarkovič.

Kvalifikácia MS 2022 – H-skupina:
Slovensko – Chorvátsko 0:1 (0:0)
Gól: 86. Brozovič. ŽK: Pekarík, Boženík – Ivušič. Rozhodovali: Frankowski – Boniek, Winkler (všetci Poľ.), 9047 divákov.
Slovensko: Rodák – Pekarík (88. Strelec), Šatka, Škriniar, Hancko – Lobotka – Mak (79. Jirka), Kucka, Hamšík (62. Duda), Weiss (79. Koscelník) – Schranz (62. Boženík)
Chorvátsko: Ivušič – Juranovič, Lovren, Vida, Sosa – Vlašič (55. Pašalič), Brozovič, Kovačič (84. Majer) – Ivanušec (55. Perišič), Čolak (55. Livaja), Oršič (62. Kramarič)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie