Denník N

Európske zlyhanie v Afganistane je horšie ako americké

Veliteľ amerických vojenských pozemných síl v Afganistane generál Chris Donahue nastupuje do nákladného lietadla C-17 na letisku v afganskom Kábule ako posledný americký vojak pri odchode z Afganistanu. Foto –TASR/AP
Veliteľ amerických vojenských pozemných síl v Afganistane generál Chris Donahue nastupuje do nákladného lietadla C-17 na letisku v afganskom Kábule ako posledný americký vojak pri odchode z Afganistanu. Foto –TASR/AP

Či už ide o povesť, alebo o utečencov, európski lídri budú v dôsledku svojej slabej reakcie musieť čeliť tvrdým dôsledkom.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Odchod z Afganistanu bol pre USA katastrofou, no európski spojenci Američanov utrpeli pravdepodobne ešte väčšiu hanbu. Superveľmoc si môže povedať, že je v tejto veci prinajmenšom aktérom. Robí vlastné rozhodnutia a aspoň teoreticky by mohli byť aj iné, ak by to jej lídri chceli, a to pri porovnateľných a znesiteľných nákladoch. Európanom však od začiatku krízy spojenej s odchodom chýbal akýkoľvek vplyv, a to hlavne pre vnútropolitické problémy a paralýzu. Politické a ekonomické náklady neúspechu sú pre nich vyššie ako pre USA: afganskí utečenci sa do Európy dostanú oveľa jednoduchšie ako do Severnej Ameriky.

Dojem úplnej bezmocnosti

Medzi krajiny zapojené do vojny v Afganistane patrili tri jadrové mocnosti – USA, Veľká Británia a Francúzsko – a aj jedno z najsilnejších hospodárstiev sveta: Nemecko. Tieto mocné štáty nás presvedčili, že nemôžu zostať v Afganistane ani o minútu dlhšie ako USA, pretože ani spoločne nedokážu zadržať silu ako Taliban, a to dokonca ani dosť dlho na evakuáciu vlastných občanov a Afgancov, ktorí pre nich pracovali. O tom je celá zúfalá diskusia o „dedlajnoch“ medzi USA a Európanmi. Dojem úplnej európskej bezmocnosti, ktorý to vytvára, je horší než akékoľvek škody, ktoré utrpí povesť Ameriky. Do akej miery je však táto bezmocnosť skutočná?

„Západ by nemohol pokračovať v tejto misii vedenej USA, v misii koncipovanej a vykonanej na podporu a obranu Ameriky, bez americkej logistiky, bez amerického letectva a bez americkej moci,“ povedal minulý týždeň v parlamente britský premiér Boris Johnson. To je dvojitá výhovorka: po prvé, bolo to americké, nie európske dobrodružstvo; po druhé, Európanom chýbajú vojenské kapacity potrebné na to, aby zostali v Afganistane aj po odchode USA.

Druhý argument mi pripadá trochu nezmyselný. Počas operácie NATO v Líbyi v roku 2011 viedli Európania leteckú vojnu. Najviac letov vtedy urobili Francúzi. Európski členovia NATO teoreticky mohli bombardovať Taliban dostatočne dlho na dokončenie evakuácie.

Nechce sa nám bojovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Komentáre

Teraz najčítanejšie