Denník N

O utečencoch inak

Foto - TASR
Foto – TASR

Opozícia to mala pestrejšie ako Smer. Parlamentné voľby dopadli zle-nedobre, a tak sa začali reštarty a znovuzrodenia

Je načase bilancovať. Zrátať počet utečencov nebude problémom. Napríklad taký Smer nemal temer za celé štyri roky žiadneho. Ak nerátame úteky jeho ministrov z vlády do parlamentu alebo útek bývalého predsedu parlamentu do košickej vily či pokusy exministrov a ďalších potentátov strany o zbehnutie do Bruselu po odvolaní a vyvodení politickej zodpovednosti podľa známeho hesla – ak vykopnúť, tak vykopnúť vyššie! A vzdanie sa poslaneckého mandátu hviezdy krimi novín o domácom násilí Vladimíra Jánoša.

Parlamentné prestupy a odchody zo strany Smer sa neudiali, čo však dotyčným kolesíkom vonkoncom nezaručuje miesto na kandidátnej listine. Istoty, stabilita a vysoké preferencie vládnej partaje zaberajú na nejedného vládneho poslanca.

Straty a posily

Tí, ktorí sa spájajú delením (akože opozícia), to mali pestrejšie. Parlamentné voľby dopadli pre nich zle-nedobre, a tak sa začali reštarty a znovuzrodenia. Nesúrodý klub OĽaNO bol prvým adeptom na odpadlíkov. Pred koncom volebného obdobia to však vyzerá tak, že niektoré takzvané štandardné strany sú na tom oveľa horšie ako protistranícky zameraný Matovičov spolok. Odišli od neho traja poslanci. Najvýraznejším je Alojz Hlina, momentálne v statuse KDH plus alebo mínus. Niektorí, keby sa sami od seba porúčali (Kuffa, Mezenská…), urobili by mu medvediu službu.

Inak, klub KDH okrem straty Procházku (Sieť), ktorý sa vzdal mandátu, Daniela Lipšica, Jany Žitňanskej (obaja NOVA), ktorá z parlamentu odišla po eurovoľbách, a aj poslanca Kvasničku, čo navrhol za predsedníčku NKÚ pro-Smer kandidátku, tiež zosilnel. Z polorozpadnutej SDKÚ-DS do poslaneckého klubu vstúpil Jozef Mikuš.
Z SDKÚ-DS sa pobrali deviati poslanci z jedenástich, vrátane bývalého predsedu Dzurindu a jeho pravej ruky Mikloša. Beblavý šiel za podpredsedu do Siete, nasledoval ho Martin Fedor. Lucia Źitňanská sa stala podpredsedníčkou Mostu. Viliam Novotný je v mimoparlamentnej Šanci Evy Babitzovej a Eugen Jurzyca pôsobí v rámci SaS. Dokonca aj Ľudovít Kaník si v SDKÚ vytvoril akúsi demokratickú skupinu.

Tak si tu žijeme

Čerešničkou na torte je však pätica odídencov od Sulíka. Chren, Kollár, Krajcer a Miškov zo SaS prešli do NOVY s medzipristátím v platforme LIDO. Z NOVY vystúpili a založili si SKOK. Ten posledný skok už s nimi však nespravil Juraj Droba, ktorý sa kajúcne vrátil ku spolupráci so SaS.

Niektorí poslanci, ako napríklad Magda Vášaryová, po odchode zo strany alebo poslaneckého klubu ostali v statuse nezávislí. Unikátom je poslankyňa nastupujúca do parlamentu na miesto Andreja Hrnčiara (z klubu strany Most išiel za prvého podpredsedu Siete), pretože sa vzdal poslaneckého mandátu. Edit Pfundtner vyhlásila, že nebude v žiadnom poslaneckom klube, že bude nezávislá, rozkuká sa a všetko si premyslí. Odišla totiž zo strany Most po voľbách, keď sa nedostala do parlamentu. Lež nakoniec zakotvila tam, kde začala. Lebo Béla.

A takto si my tu žijeme zo strany do strany. S parlamentnými utečencami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie