Denník N

Význam Slobodníkovej spovede

Bernard Slobodník. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bernard Slobodník. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa chceme vyliečiť zo spoločenskej traumy z éry Roberta Fica, potrebujeme poznať pravdu z úst ľudí, ktorí boli súčasťou „systému“.

Robili sme svinstvo, bol som lump, bol som zbabelý, stratil som česť. Bol som v systéme organizovanom zločineckou skupinou. To sú slová Bernarda Slobodníka, bývalého riaditeľa finančnej jednotky v NAKA. Jeho spoveď pred Monikou Tódovou v Denníku N bola možno dôležitejšou udalosťou minulého týždňa ako činy generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Kým Slobodník vlastnými slovami odkryl nahú skutočnosť, Žilinka sa ju pokúsil zakryť vrstvami neosobných paragrafov. Slobodník nám, na rozdiel od Žilinku, poskytol úľavu z poznania pravdy, čo je v mnohých prípadoch spoločenskej traumy dôležitejšie ako satisfakcia vyplývajúca z toho, že zločiny sú potrestané.

Iste, dala sa očakávať námietka, že Slobodník spáchal zločiny a prečo by sme mu teda mali dávať slovo. Predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová dala na Facebooku najavo svoju nevôľu: „My už máme aj lepšejší upgrade tejto karpatskej prostoduchej binárnej sústavy: dobrých a zlých zločincov. Tí dobrí chodia vyprávať do podcastov, ako po iks rokoch páchania trestnej činnosti zrazu dostali záchvat morálneho obrodenia…“

Myslím si, že Bihariová sa mýli. Ani samotný Slobodník sa nepasuje za „dobrého zločinca“ a už vôbec to nerobia novinári. Jeho spoveď, ktorej súčasťou bol okrem priznania aj opis toho, ako fungoval „systém“ za vlády Roberta Fica, má inú funkciu než vytvárať „celebritné autority z podsvetia“, ako píše Bihariová. Tou funkciou je očistné poznanie pravdy, ktorá má z úst zločinca silnejší účinok, než keď ju odhalí novinár či súdny proces.

Komisie pravdy

Ficova éra zaťažila spoločnosť traumou z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a Žilinkov čin ju prehĺbil obavou, že členovia korupčného „systému“ uniknú trestu. Ale spravodlivosť, ktorej cieľom je liečiť spoločenskú traumu, nemusí byť len trestajúca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie