Denník N

Strach pandémiu ovplyvňuje viac ako mutácie

Ilustrácia - Fedor Pichanič, modifikované podľa Arnolda Böcklina
Ilustrácia – Fedor Pichanič, modifikované podľa Arnolda Böcklina

Klamári na sociálnych sieťach prebúdzajú v ľuďoch pocit neistoty. Prečo im však načúvať?

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Raz sa ma niekto opýtal, čoho sa najviac bojím. Choroby? Smrti? Bojím sa o blízkych, samozrejme. Ale čoho sa bojím najviac? Keď som sa tak nad tým zamyslel, prišiel som k záveru, že najviac sa asi bojím samotného strachu. Toho lepkavého pocitu, že strácam pevnú pôdu pod nohami. Toho zveráka v hrudi, ktorý ma omráči ako pohľad Medúzy.

Bez strachu by však ľudstvo neprežilo. Táto emócia bola pre nás vždy životne dôležitá – keď nejaký náš prapredok stretol v lese šabľozubého tigra, strach mu zavelil – uteč! Keď zbadal hrôzovtáka, to strach mu rozkázal – skry sa! A keď naďabil na pravekú veveričku, strach mu blahosklonne dovolil bojovať.

Útek, skrýša, boj! Tak sa prejavoval náš strach.

Neskôr, po tom, ako človek vynašiel dvere a z nebezpečných jaskýň sa presťahoval do bezpečných domov, si strach v nás vyhĺbil nové korytá a my sme sa začali báť chorôb, neúrody, výpovede, skúšky a podobne.

Je dobré, ak má človek túto silnú emóciu pod kontrolou, vtedy mu môže byť dobrým pomocníkom – bojím sa skúšky? OK, tak sa na ňu naučím.

A naopak, je zlé, ak strach človeka ovládne, až sa tej skúšky bojí tak, že naučiť sa nie je vôbec schopný. Vtedy takému vystrašenému človeku pomôže posmeľujúca ruka na ramene – neboj sa, som s tebou, spolu to zvládneme.

Tak to bolo, keď sme sa ako deti učili plávať, bicyklovať, keď sme boli na injekcii u detskej lekárky alebo keď sme po prvý raz prechádzali prielomom Hornádu.

Ale sú chvíle, keď takéto povzbudenie potrebujú sami dospelí. Napríklad práve dnes, v čase korony. Bojíme sa covidu, ale ľakáme sa aj vakcíny. Sme z toho bezradní, tak trochu stuhnutí hrôzou, ale kto je dospelejší ako dospelý, aby nás postavil na nohy a povedal – nebojte sa?

Každý deň zisťujeme počet nakazených, hospitalizovaných, mŕtvych, trasujeme kontakty, testujeme, sledujeme predpovede počasia, robíme prognózy. Ani v jednej nepočítame s naším strachom. Ten však šírenie nákazy ovplyvňuje určite viac ako počasie. A možno aj viac ako vírusové mutácie.

Vo vedeckom článku, ktorý sa minulý mesiac objavil v časopise Journal of The Royal Society Interface, to na matematickom modeli ukázal tím z newyorskej školy verejného zdravia (NYU School of Global Public Health).

Podľa výsledkov tejto štúdie mení strach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie