Denník N

Pezinčania už nechcú, aby ich lesy slúžili len na ťažbu dreva, podpisujú petíciu

Mestské lesy Pezinok. Foto – archív Veroniky Koníkovej
Mestské lesy Pezinok. Foto – archív Veroniky Koníkovej

Obyvatelia Pezinka chcú dosiahnuť, aby sa mestské lesy spravovali s ohľadom na rekreačnú funkciu. Ak nazbierajú dosť podpisov pod petíciu, bude sa tým zaoberať mestské zastupiteľstvo.

Obyvatelia Pezinka spustili petíciu za zmenu prístupu k lesom, ktoré vlastní mesto. Chcú dosiahnuť, aby slúžili prednostne na rekreáciu a nie na ťažbu dreva. Ide o vyše 1100 hektárov, ktoré má v nájme a spravuje štátny podnik Lesy SR.

„Máme problém s tým, že Lesy SR tu hospodária ako v bežných hospodárskych lesoch všade inde na Slovensku a neberú do úvahy potreby a záujmy občanov,” hovorí Veronika Koníková, iniciátorka Petície za Pezinský lesopark.

Veronika Koníková býva v drevenici priamo v pezinských mestských lesoch, pracuje ako asistentka poslanca a ochranára Jaromíra Šíbla (OĽaNO).

„V rámci svojich aktivít chodím monitorovať ťažbu v lesoch okolo Pezinka – štátnych aj mestských, a viem si to porovnať s tým, ako vyzerá ťažba a hospodárenie napríklad v lesoch okolo Bratislavy. Tu sa naozaj nerobí nič iné okrem ťažby dreva. Pre občana ako turistu, rekreanta, ochranára prírody či pre mamičku s deťmi sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie