Denník N

Situácia sa rýchlo zhoršuje, kedy príde vrchol tretej vlny? Odpovedá Lengvarský, Krčméry aj Kollár (anketa)

Výrazné zhoršenie epidemickej situácie môže prísť už o mesiac. Zhoršiť ju môžu aj uvoľnené pravidlá pri návšteve pápeža.

Epidemická situácia sa zhoršuje rýchlejšie ako vlani. Počty pozitívnych testov stúpajú, v nemocniciach sa prejavuje rast krivky rýchlejšie ako v druhej vlne. Univerzitná nemocnica v Košiciach hlási rast počtu pacientov aj úmrtie na covid-19.

Kým v júni a júli mali v nemocnici dvoch až štyroch pacientov, v septembri to už je 27 pacientov, štyria z toho sú na umelej pľúcnej ventilácii. „Vidíme, ako sa situácia začína meniť, podobá sa na minulú jeseň, akurát s mesačným predstihom, pretože podobný počet pacientov sme mali v októbri 2020,“ povedal riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Medzi pacientmi sú dvaja, ktorí boli zaočkovaní len prvou dávkou, a jeden s plnou vakcináciou. Ostatní sú neočkovaní.

Otázky:

1. V posledných dňoch vidíme rast počtu pozitívnych aj pozitivitu testov a zhoršovanie situácie. Kedy očakávate na Slovensku vrchol tretej vlny?

2. Cez víkend Konferencia biskupov Slovenska (KBS) zmenila podmienky vstupu na podujatia pri návšteve pápeža. Zúčastniť sa môžu nielen očkovaní, ale aj ľudia, ktorí covid prekonali, a testovaní. Ako to zmení epidemickú situáciu? Ako toto rozhodnutie hodnotíte? Urýchli to príchod vrcholu tretej vlny?

Vladimír Lengvarský,
minister zdravotníctva, nominant OĽaNO

1. Situáciu spolu so svojím tímom veľmi pozorne sledujem a v predstihu nastavujeme opatrenia. Podľa vyjadrení niektorých odborníkov sa už nachádzame v tretej vlne pandémie. Podľa aktuálnych aj dlhodobých predpovedí očakávame výraznejší nárast v počte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie