Denník N

Pokrčený hnedý balík mu kázal otvoriť až v lietadle. Ako Zátopek potajme daroval olympijské zlato

Beh na 10 000 metrov na OH 1952 v Helsinkách. Zlato, ktoré v ňom Zátopek vyhral, neskôr daroval Austrálčanovi Ronovi Clarkovi. Foto – TASR/AP
Beh na 10 000 metrov na OH 1952 v Helsinkách. Zlato, ktoré v ňom Zátopek vyhral, neskôr daroval Austrálčanovi Ronovi Clarkovi. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

vo štvrtok do slovenských kín prichádza film Zátopek od režiséra Davida Ondříčka.

Príbeh najúspešnejšieho vytrvalca, aký sa kedy v Československu narodil, je vystavaný ako rozprávanie a dôležitú úlohu v ňom hrá aj austrálsky bežec Ron Clarke.

Vo filme prichádza v roku 1968 Clarke do Prahy navštíviť Emila Zátopka, ktorý vo vzájomnom rozhovore spomína na najdôležitejšie míľniky športového aj súkromného života.

Pri spoločnom stretnutí sa odohrá aj moment, ktorý ukazuje, prečo Zátopka súperi aj fanúšikovia tak uznávali.

Český vytrvalec Austrálčanovi potajme daroval zlatú olympijskú medailu, ktorú Clarke napriek výnimočným bežeckým kvalitám nikdy nezískal. Na OH v Tokiu 1964 nečakane získal „len“ bronz a o štyri roky neskôr v Mexiku pri olympijských pretekoch takmer prišiel o život.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Ron Clarke patrí k najlepším bežcom 20. storočia. V šesťdesiatych rokoch prekonával jeden svetový rekord za druhým a výkonmi výrazne prekonal aj Emila Zátopka, ktorý dominoval v uplynulej dekáde.

Celkovo vytvoril sedemnásť svetových rekordov, napriek tomu nikdy nevyhral žiadne preteky na vrcholnom podujatí.

O výborných výkonoch, ale aj o sklamaniach na veľkých pretekoch vedel aj Zátopek, ktorý Clarka v lete 1966 pozval na bežecké podujatie do Prahy.

Emil svojho hosťa čakal už na schodoch lietadla, zobral ho k sebe domov, povzbudzoval ho pri víťazných pretekoch a neskôr spoločne trénovali či nakupovali.

Keď sa bežci lúčili, Zátopek zaviezol Clarka na letisko, previedol ho cez pasovú kontrolu a opäť ho sprevádzal až k schodom lietadla. Krátko pred tým, než nastúpil, Zátopek vložil Clarkovi do ruky balíček nedbalo zabalený v hnedom papieri previazaný šnúrkou. Svojmu hosťovi povedal, aby si balík rozbalil až v lietadle, a dodal: „Dávaj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie