Denník N

Žilinka ako kandidát na vypočutí poslancom: Paragraf 363? Robí nám to na úrade len šarapatu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď Maroš Žilinka kandidoval za generálneho prokurátora, hovoril o oprávnení rušiť prebiehajúce stíhania opačne, ako keď sa generálnym prokurátorom stal. Bol aj za to, aby sa mohol mimoriadny paragraf použiť len v prípade, že sa nejaká vec zastaví.

Žilinka 2020 verzus Žilinka 2021. Ani verejné vypočutie kandidátov na generálneho prokurátora nezaručuje, že už zvolený generálny prokurátor bude postupovať tak, ako sľuboval poslancom ústavnoprávneho výboru.

Denník N si znovu vypočul takmer 6-hodinové vypočúvanie kandidáta na generálneho prokurátora Maroša Žilinku pred poslancami a zistil, že o paragrafe 363, ktorý umožňuje generálnemu prokurátorovi mimoriadne zasiahnuť do prebiehajúcich trestných stíhaní, hovoril vlani na jeseň úplne inak ako minulý týždeň na tlačovej besede, keď obhajoval zastavenie vyšetrovania kauzy Pčolinský aj kauzy Haščák.

Žilinku vypočúvali 23. novembra 2020. Paragrafu mimoriadneho opravného prostriedku sa dotkol dvakrát.

Zásah zhora? Je to vrtkavé

Najprv odpovedal na otázku poslanca OĽaNO Marcela Mihalika, či by ako generálny prokurátor dokázal odolať politickým tlakom. „Možno o chvíľu budú vyšetrovaní politici, možno budú obvinení, dokážete čeliť tlaku?“ spýtal sa poslanec.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie