Denník N

Peter Sagan vybojoval historické zlato, je majstrom sveta

Sagan ukázal v záverečných metroch neuveriteľnú silu a bojovnosť. Súperom ušiel 2,5 km pred cieľom a jasne zvíťazil.

Slovák Peter Sagan dosiahol obrovský úspech, keď sa v nedeľu stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike – pretekoch s hromadným štartom mužov elite.

Dvadsaťpäťročný jazdec sa presadil odvážnym únikom asi 2,5 km pred cieľom. Pre rodnú krajinu vybojoval historické zlato v najvyššej kategórii.

„Som veľmi šťastný, je to moje najväčšie víťazstvo. Je to neuveriteľné. Preteky boli zvláštne. Dnes som len čakal a čakal, môj brat Juraj a môj priateľ Michael Kolář boli stále so mnou, boli pripravení vymeniť mi bicykel,“ povedal Sagan v prvej reakcii po triumfe.

Vďaka nemu bude celú budúcu sezónu nosiť dúhový dres pre majstra sveta.

Posledných 5 km pretekov

Na druhej priečke skončil Austrálčan Michael Matthews a bronz pripadol Ramunasovi Navardauskasovi z Litvy.

Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Saganov brat Juraj a Michael Kolář (všetci traja z tímu Tinkoff-Saxo) do cieľa neprišli, no mrzieť ich to nemuselo. Svojimi výkonmi totiž výraznou mierou pomohli Petrovi Saganovi k triumfu.

Opatrný úvod

Organizátori pripravili pre pretekárov 16,2 km dlhý mestský okruh s tromi stúpaniami, dlažobnými kockami i technickými pasážami. Pelotón ho absolvoval dokopy pätnásťkrát, plus začiatočný úsek, ktorý ho na okruh priviedol. Celkovo teda museli pretekári zdolať 259,2 kilometrov.

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila osemčlenná skupina. Tá si po prvom okruhu vytvorila asi päťminútový náskok. Po piatich okruhoch v uliciach Richmondu sa strata hlavného balíka scvrkla na necelé štyri minúty. Pelotón si situáciu kontroloval a po sto odjazdených kilometroch trochu zvýšil tempo.

Neúspešné pokusy o únik

Náskok lídrov sa tak zmenšil len na minútu a postupne zanikol. Približne 80 kilometrov pred cieľom sa odtrhla štvorica Boivin, Pantano, Phinney a Sivcov. Štyri kolá pred koncom si udržiavali náskok 45 sekúnd. Trio Slovákov sa držalo v prednej časti pelotónu.

Kolář postupne odpadol a Juraj Sagan ostal pri bratovi až do predposledného kola, keď asi 35 kilometrov pred cieľom zaostal. Štyridsať kilometrov pred cieľom mala štvorica na čele už len 15-sekundový náskok a ten rýchlo klesal.

Potom to skúsila ešte jedna väčšia sedemčlenná skupina, aj tú si však postrážil hlavný balík, na čele ktorého pracovali najmä Nemci a Holanďania. V úniku neuspeli ani domáci Farrar s aktívnym Sivcovom a tak všetko smerovalo k hromadnému finišu.

V závere ťahali tempo Belgičania a ostatné tímy bojovali o najvýhodnejšie pozície. Sagan sa držal v prednej desiatke a strážil si miesto na špurt.

Sólo záver Sagana

Asi 2,5 kilometra pred cieľom vyrazili dopredu Sagan a Belgičan Greg Van Avermaet. Slovenský pretekár zariskoval, vyrazil do úniku a osamostatnil sa na čele. Kilometer do cieľa si udržiaval mierny náskok.

Pri záverečnom stúpaní bolo na jeho tvári badať veľké vyčerpanie a zozadu sa za ním rútil celý pelotónu, no Sagan našiel posledné zvyšky síl a cieľovú pásku preťal s niekoľkometrovým náskokom.

Bolo to trochu bláznivé, každý musel byť unavený. Na kockách som dal do toho všetko a potom som išiel naplno až do konca. Vedel som, že keby ma chytili, bol som už veľmi unavený pre šprint, povedal Sagan o risku v záverečných metroch podľa Cycling News.

Musíme zmeniť tento svet

Sagan krátko po prekročení cieľovej čiary zosadol z bicykla, odhodil ho a zdvihol ruky nad hlavu. Poďakoval divákom, ktorým daroval prilbu, okuliare aj rukavice a pozdravil sa so svojimi súpermi.

“Musíme zmeniť problémy tohto sveta,“ hovoril krátko po triumfe. „Myslím si, že v nasledujúcich rokoch môže byť všetko iné. Táto súťaž a celý šport je príjemný pre ľudí. A my sme motiváciou pre ľudí,” povedal v prvom rozhovore pre UCI.

Radosť brata aj prezidenta Kisku

Veľkú radosť zo Saganovho prvenstva mali aj reprezentační kolegovia, brat Juraj a Michael Kolář. Tí vydržali pomáhať neskoršiemu majstrovi sveta až do predposledného kola a v momente, keď sa blížil do cieľa, už sledovali preteky cez veľkoplošnú obrazovku. V momente Saganovho triumfu nastalo v slovenskom tábore obrovské nadšenie.

K životnému úspechu zagratuloval Saganovi aj prezident Andrej Kiska. “Nielen, že je majstrom sveta, ale je úžasné, akým spôsobom to dokázal. Skvelý výkon, skvelý zážitok Petra Sagana sledovať. Záverečný únik bol ako z napínavého filmu. Veľmi som mu to želal. Peter je nielen mimoriadny športovec, ale aj veľmi skromný človek. Gratulujem aspoň takto na diaľku,” odkázal novému svetovému šampiónovi.

MS v cyklistike – Richmond 2015:
1. Peter Sagan (Slovensko)
2. Michael Matthews (Austrália)
3. Ramunas Navardauskas (Litva)
4. Alexander Kristoff (Norway
5. Alejandro Valverde (Španielsko)
6. Simon Gerrans (Austrália)
7. Tony Gallopin (Francúzsko)
8. Michel Kwiatkowski (Poľsko)
9. Rui Costa (Portugalsko)
10. Philippe Gilbert (Belgicko)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie