Denník N

Pozemky pod diaľnice vyvlastňujeme bežne, Machnáč by mohol byť prvou vyvlastnenou kultúrnou pamiatkou

Súčasný stav Machnáča a navrhovaná obnova. Foto - SPK, ateliér ô
Súčasný stav Machnáča a navrhovaná obnova. Foto – SPK, ateliér ô

Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach patrí k svetovej architektúre, no roky chátra. Spoločnosť Jaromíra Krejcara, ktorá sa usiluje o jeho záchranu, podala návrh na jeho vyvlastnenie.

Poslední kúpeľní hostia v ňom boli v roku 2002. Kúpeľný dom Machnáč umiestnený na okraji Trenčianskych Teplíc mal prejsť obnovou, no nikdy k nej nedošlo. Namiesto toho už takmer dvadsať rokov chátra.

Jeho oficiálnym vlastníkom je schránková firma Keorlen Trade so sídlom v Uherskom Hradišti. Skutoční vlastníci ostávajú neznámi, hoci je pravdepodobné, že sú nimi ľudia z okruhu Zoroslava Kollára.

Nezisková organizácia Spoločnosť Jaromíra Krejcara (SJK), pomenovaná podľa architekta, ktorý Machnáč v 30. rokoch 20. storočia navrhol, sa rozhodla uplatniť poslednú z možností, ako budovu zachrániť pred jej definitívnym zničením.

Na Okresný úrad v Trenčíne podala návrh na vyvlastnenie budovy. Podporila ho aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). „Máme tu skvost európskych rozmerov a našou povinnosťou je zachovať jeho hodnotu pre ďalšie generácie.“

Machnáč je od polovice 90. rokov národnou kultúrnou pamiatkou. Napriek tomu je z neho ruina. Foto – Archív SJK
Machnáč vznikal v rokoch 1929 – 1932 a v čase svojho dokončenia bol najdrahšou postavenou budovou v medzivojnovom Československu. Foto – Rea Dilhoffová
Architektonické riešenie obnovy Machnáča od ateliéru ô. Foto – SJK, ô

400-tisíc eur odmietli

Návrhu o vyvlastnenie predchádzalo niekoľko pokusov zo strany Spoločnosti Jaromíra Krejcara o dohodu s vlastníkom Machnáča, vrátane ponuky o jeho odkúpenie.

„Hodnota objektu bola nezávislým súdnym znalcom určená na sumu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Liečebný dom Machnáč

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie