Denník N

Súd s Trnkom: Čižnár má lepšiu pamäť ako Fico, heslo do Gorily vedel aj informatik

Dobroslav Trnka pred pojednávaním v kauze Gorila. Foto - TASR
Dobroslav Trnka pred pojednávaním v kauze Gorila. Foto – TASR

Aktualizované o reakciu Smeru: Hoci všetci aktéri nahrávky Trnka – Kočner vydieranie Gorilou odmietajú, prokurátor má dôkazy, že Trnka nahrávku mal a neodovzdal ju polícii.

Vôbec prvýkrát sa na Slovensku pred súd ako obžalovaný postavil bývalý generálny prokurátor. Okresný súd Bratislava I pojednával dva dni kauzu Dobroslava Trnku, ktorý je obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa závažnejším spôsobom.

Trnka už roky nepôsobí ako v prvej dekáde milénia, keď bol jedným z najmocnejších mužov v štáte. Vtedy za ním tiež kedykoľvek do kancelárie chodieval jeho kamarát Marian Kočner, po budove generálnej prokuratúry sa generálny prokurátor prechádzal so psom v maskáčoch, podľa svedkov často nie triezvy, a novinárov odbíjal zvláštnymi bonmotmi. Generálnym prokurátorom bol v rokoch 2004 až 2011. Teraz na ňom visí o niekoľko čísel väčší oblek a novinárov sa snaží si nevšímať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška podal na Trnku obžalobu za to, že sedem rokov skrýval v trezore alebo u notára zvukovú nahrávku jednej z najväčších korupčných káuz Gorila. Trnka si tak nesplnil povinnosť, že prokurátor je povinný stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvie. Ak by ho súd uznal vinným, hrozí mu nepodmienečný trest.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie