Denník N

Špeciálna prokuratúra: Zničenie nahrávky Gorila môže byť zločinom

Pokiaľ na Žilinkov pokyn vyšetrovateľka nahrávku zničí, môže sa dopustiť marenia spravodlivosti, píše špeciálna prokuratúra.

Úrad špeciálnej prokuratúry varuje pred zničením nahrávky schôdzok z bytu na Vazovovej ulici, z ktorých sa odvíjal spis SIS s názvom Gorila. Píše to v analýze sporných otázok vyplývajúcich z postupu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý zrušil uznesenie o obvinení bývalého spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka a bývalých príslušníkov SIS Ľubomíra a Dany Arpášovcov.

Žilinka vo svojom rozhodnutí píše, že „žiadosti obvineného o zničenie stopy ako súčasti spisu ‚Gorila‘ sú opodstatnené“. V praxi to podľa Zuzany Petkovej z Nadácie Zastavme korupciu znamená, že vyšetrovateľka kauzy by mala nahrávku zničiť.

„Mám za to, že v prípade, ak by bola aj táto časť odôvodnenia braná ako záväzný právny názor pre vyšetrovateľku, ktorej bola vec prikázaná na nové konanie, a táto by mu vyhovela, je tu dôvodné sa obávať, že by jej konanie zakladalo znaky zločinu marenia spravodlivosti,“ píše sa v analýze Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý vedie Daniel Lipšic.

14 strán

Nahrávka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Jaroslav Haščák

Kauza Gorila

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie