Denník N

Jaroslav Naď: Pokiaľ kolíkovci prejdú do SaS, môžu prísť o ministerstvo spravodlivosti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister obrany z OĽaNO opisuje, ako naši vojaci vyzdvihli ľudí na letisku v Kábule a aj to, ako chce zvýšiť zaočkovanosť v armáde.

V rozhovore s Jaroslavom Naďom sa dočítate:

  • prečo by mohlo OĽaNO siahnuť SaS na rezort, pokiaľ by sulíkovci prichýlili odídencov zo Za ľudí;
  • ako vyzerala operácia slovenských špeciálnych síl v Kábule;
  • či sa plánuje povinné očkovanie v armáde;
  • či vydrží minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Urobili ste všetko preto, aby sa všetci ľudia s väzbami na našu krajinu dostali z Afganistanu na Slovensko?

Prvým aspektom bolo vytvorenie zoznamu ľudí, ktorých má Slovenská republika záujem vytiahnuť z tejto krajiny, druhým bolo ich reálne vytiahnutie. Zoznam ľudí zastrešovalo ministerstvo zahraničia, hoci vojenské spravodajstvo a SIS zabezpečovali ich lustrácie. Pôvodný zoznam išiel aj cez rôzne mimovládne organizácie.

Tie zostavili zoznam, na ktorom bolo viac ako 300 mien.

Naše lietadlo tam bolo dvakrát. Prvýkrát išlo o našich občanov a o ľudí, ktorí spolupracovali s našimi ozbrojenými silami. Ten zoznam sa robil veľmi jednoducho. V druhom prípade sa do vytvorenia zoznamu zapojili mimovládne organizácie aj riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský. Tento zoznam vznikol na ministerstve zahraničia a pre mňa bola dôležitá jeho záverečná podoba.

Boli na ňom len mená tých 28 ľudí, ktorých ste priviezli?

Nebolo na ňom ani len toľko ľudí. Priamo v Kábule sme doň doplnili ďalších ľudí, ktorí boli v Afganistane alebo sa ozvali neskôr. Vždy to bolo myslené tak, že vznikne primárny zoznam, do ktorého bude možné doplniť ďalších. Ten mal pôvodne 18 mien. Doplnili sme doň ľudí, ktorých sme vedeli reálne dosiahnuť a aj oni sa boli schopní priblížiť a my by sme boli schopní dostať ich cez kontrolné stanovište Talibanu.

Prečo sa zoznam s 300 menami až takto zredukoval?

Zoznam s viac ako 300 menami obsahoval mnohých ľudí, ktorí sa chceli dostať z Afganistanu, ale nekomunikovali len so Slovenskou republikou, ale niektorí s celým Západom, len aby sa dostali z krajiny. Stalo sa nám napríklad, že sme na zoznam zaradili človeka, zavolali sme mu a povedal nám, že je už na ceste s Američanmi. Preto sme sa sústredili len na ľudí, ktorí majú na Slovensko väzby.

Nezostal tam teda nikto s väzbami na Slovensko, kto sa sem zároveň chcel dostať?

Neevidujem ani jedného človeka s reálnymi väzbami na Slovensko, s ktorým sme komunikovali a nechali sme ho tam. Evidujeme len jednu paniu, ktorá má slovenské občianstvo a chcela by zostať v Afganistane. Ide o zdravotníčku.

Neevidujete ani žiadneho človeka s väzbami na Slovensko, ktorému sa nepodarilo dostať na letisko?

Rozprávame sa tu o ľuďoch, na ktorých sme mali kontakt, podarilo sa nám s nimi spojiť a dostali sa aspoň do blízkosti letiska – po kontrolné stanovisko Talibanu. A my sme potom riešili, ako ich dostať cez toto stanovisko.

Vyjednávali s talibancami priamo naše špeciálne jednotky?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Jaroslav Naď

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie