Denník N

Najhorší tím všetkých olympiád? Číňania hokeju nerozumejú, no chystajú sa na Kanadu s McDavidom

Čína pred pekinským ZOH investovala aj do rozvoja hokeja. Tím China Golden Dragon dokonca odohral sezónu v Česku. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Čína pred pekinským ZOH investovala aj do rozvoja hokeja. Tím China Golden Dragon dokonca odohral sezónu v Česku. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Keď Medzinárodný olympijský výbor v roku 2015 pridelil zimnú olympiádu 2022 Pekingu, čínski hokejisti mali práve pred sebou turnaj prvej fázy kvalifikácie o postup na predošlú olympiádu do juhokórejského Pjongčangu.

Išlo o úplne najnižší stupeň kvalifikácie, v rámci ktorého proti sebe hrali hokejovo najmenej rozvinuté krajiny, a Číňania dosiahli takéto výsledky: s domácim Španielskom prehrali 1:10, so Srbskom 1:5 a s Islandom 3:11.

O sedem rokov neskôr však Čína ako hostiteľ olympiády automaticky získala aj miestenku do hlavného hokejového turnaja. Hoci Číňania hokej skúšali naštartovať rôznymi projektmi, na olympiádu idú ako zrejme najhorší hokejový tím, aký tam kedy hral.

Čína je vo svetovom rebríčku na 32. mieste, pričom ešte aj Južná Kórea bola pred domácimi hrami dvadsiata prvá. Juhokórejčania až na výsledok 0:8 so Švajčiarskom uhrali prijateľné prehry, s Českom dokonca prehrali iba 1:2.

Podstatný rozdiel však teraz spočíva v tom, že do Pekingu prídu aj hráči z NHL a Čína bude v skupine čeliť Kanade, USA a Nemecku s hviezdami ako Connor McDavid, Sidney Crosby, Patrick Kane či Leon Draisaitl.

„Ak by Číňania nastúpili iba s domácimi hráčmi, hrozila by im hanba, no ak do tímu získajú naturalizovaných hráčov, nemusí to byť až taká katastrofa,“ myslí si Tomáš Marcinko, ktorý má s hokejom v Číne priamu skúsenosť.

Pred piatimi rokmi pôsobil v projekte, ktorý mal najviac pomôcť rozvoju hokeja v Číne – v novom klube KHL Červená hviezda Kunlun. Marcinko zažil, ako sa Číňania snažili robiť šport, ktorý ani nepoznali, a videl aj trénovať domácich hokejistov.

Dočítate sa: 

  • aké zážitky má z Číny Tomáš Marcinko;
  • v čom Číňania zaostávali za ostatnými hráčmi;
  • ako sa čínsky projekt v Česku skončil prepadákom;
  • že IIHF v prospech Číny obchádza vlastné pravidlá;
  • čo by sa muselo stať, aby proti Číne hrali aj Slováci.

Nevedeli objednávať hokejky

Kunlun mal hráčsky káder zložený najmä zo zahraničných hráčov, ktorých do tímu vyberal ruský generálny manažér a aj trénerom bol jeho krajan Vladimir Jurzinov. V prostredí klubu však pracovalo aj niekoľko miestnych, čo podľa Marcinka „prinášalo aj bizarnosti“.

Aké konkrétne?

„Často spomínam na to, ako sme leteli na svoj prvý ligový zápas do Chabarovska. Prišli sme na letisko ako tím, no zrazu nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Hokej

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie