Denník N

Analytička: Taliban ukazuje, že sa nezmenil, najviac budú trpieť ženy

Špeciálne jednotky Talibanu. Foto – TASR/AP
Špeciálne jednotky Talibanu. Foto – TASR/AP

Eliška Filová je česká analytička, ktorá sa venuje Afganistanu, analýzam obranného sektora a vojenským simuláciám.

Keď sme si prvýkrát dohovárali termín rozhovoru, Taliban ešte len začínal preberať kontrolu nad jednotlivými provinciami. Napokon prebehol až v čase, keď už Taliban tri týždne ovládal Kábul a oznamoval, ako bude vyzerať jeho nová vláda.

To, ako rýchlo sa to Talibanu podarilo, prekvapilo aj Filovú. Od radikálneho hnutia teraz nečaká žiadne veľké zmeny, najmä nie v oblasti ženských práv.

„Toto asi nebude sféra, v ktorej by si povedali, že sa zmenia. Je hrozné vidieť to, ale dokazuje to, že sú rovnakí,“ vraví.

Prekvapilo vás, ako rýchlo sa Talibanu podarilo získať späť kontrolu nad Afganistanom?

Áno, ale myslím, že to neprekvapilo iba mňa. V máji som bola hostkou diskusie o budúcnosti českých zahraničných misií a aj s českým ministrom obrany sme sa zhodli v našom pohľade na budúcnosť Afganistanu. Mysleli sme si, že sa to nemôže zmeniť na veľký chaos, pretože v krajine sa investovali veľké peniaze a množstvo času. Nakoniec to tak vôbec nebolo.

Po bitke je každý generál a teraz môže každý vravieť, že to dáva zmysel, pretože v Afganistane bolo mnoho štrukturálnych problémov. V skutočnosti to prekvapilo mnoho ľudí na oboch stranách. Povedala by som, že dokonca aj Taliban.

Americké spravodajské služby vo svojich scenároch pracovali s odhadom, že centrálna vláda môže padnúť, no malo ísť o mesiace. To sa nám v tom čase zdalo ako veľmi pesimistické. Napokon to bolo omnoho rýchlejšie. Ako to, že sa tak mýlili?

Môj názor je, že to bolo skôr také zbožné prianie, príliš optimistické úvahy. Analytici CIA pracovali v Afganistane dlhé roky a mali tam obrovské zdroje. Viem si predstaviť, že v ich situácii chceli sami seba presvedčiť o tom, že to nebude také zlé, pretože Západ v Afganistane investoval mnoho peňazí a snahy. Priznať, že Taliban bez problémov a rýchlo dobyje Kábul, muselo byť ťažké. Myslím si, že sa určite našli aj ľudia, ktorí si to uvedomovali, ale bolo ťažké priznať to.

Teraz sa to bude pomaly rozkrývať, časom sa budú odtajňovať dokumenty a uvidíme, či z toho nebude ďalší Vietnam. Môže sa stať, že sa pozrieme na všetky dokumenty a uvidíme, že už roky sa vedelo o tom, aké je to neudržateľné, no stále sa išlo ďalej. Pretože nikto nevedel, čo urobiť.

Ako príčiny rýchleho postupu Talibanu sa najčastejšie spomínajú faktory, o ktorých sa v Afganistane hovorilo roky – korupcia, slabá ochota bezpečnostných jednotiek bojovať, slabá centrálna vláda. Súhlasíte s tým alebo vidíte aj iný dôvod?

Súhlasím so všetkým, no mali by sme si uvedomiť ešte jednu vec. Ak sa pozrieme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Joe Biden

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie