Denník N

Slovenskí futbalisti vyhrali nad Cyprom 2:0, góly strelili Schranz a Koscelník

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Slovenskí futbalisti zvíťazili nad Cyprom 2:0 v kvalifikácii na svetový šampionát. Góly strelili Ivan Schranz v 55. minúte a Martin Koscelník v 78. minúte. Cyperčania neposlali na brankára Mareka Rodáka ani jednu strelu.

Slováci zaznamenali druhé víťazstvo v kvalifikácii a v skupine sa posunuli na tretie miesto so ziskom deviatich bodov. Vo zvyšných zápasoch H-skupiny Chorvátsko zvíťazilo nad Slovinskom 3:0, ruskí futbalisti vyhrali nad Maltou 2:0.

Slovenský futbalový tréner Štefan Tarkovič urobil pár zmien oproti poslednému zápasu proti Chorvátsku. Proti Cypru mu chýbali Matúš Bero pre virózu a Jakub Holúbek pre zranenie. Na hrot sa vrátil Róbert Boženík, na pozícii pravého obrancu nahradil Petra Pekaríka Martin Koscelník a šancu v základnej zostave dostal aj Ondrej Duda.

Prvý vzájomný zápas odohraný na Cypre skončil bezgólovou remízou. Úvodnú šancu druhého zápasu vypracoval Schranz, na začiatku 2. minúty poslal center z pravej strany, ale Boženík sa k hlavičke nedostal. Cyperčania odhlavičkovali loptu preč zo šestnástky.

Na začiatku 6. minúty sa po chybnej kombinácii medzi Lobotkom a Weissom dostal k lopte Elia, utekal s ňou až do pokutového územia. Elia videl nabiehajúceho spoluhráča, posunul mu loptu, ale Tzioni tiesnený Škriniarom zakončil nepresne. Rodák nemusel zasahovať.

Slovenskú hru v prvom polčase poznačilo viacero nepresností

Chybu pri zakladaní útoku urobili aj Cyperčania na konci 10. minúty. Loptu získal Weiss a po jeho akcii slovenskí futbalisti zahrávali prvý rohový kop. K zástavke sa postavil znovu Weiss, ale center zakrútil na hlavu súperovho obrancu.

Prešli tri minúty a zverenci trénera Tarkoviča zahrávali druhý rohový kop. Centroval Hamšík, ale opäť zasiahla defenzíva Cypru. Nasledoval tretí rohový kop Slovenska, po ktorom sa k strele z hranice pokutového územia dostal Hancko. Brankár Michael schoval loptu do náručia.

Foto – TASR/Martin Baumann

Hru oboch tímov poznačila séria nepresností, hralo sa hlavne v strede ihriska. Zmena nastala v 25. minúte, po strele Dudu zahral Katelaris rukou v pokutovom území. Rozhodca penaltu neodpískal ani po konzultácii s videorozhodcom.

Slováci začali preberať iniciatívu. V 29. minúte sa Hamšík pokúsil otvoriť skóre, po individuálnej akcii sa dostal k strele. Michael jeho strelu chytil na dvakrát. Ešte v tej istej minúte sa k zakončeniu snažil dostať aj Boženík, ale bol obkľúčený tromi cyperskými futbalistami. Tentoraz Michael nemusel zasahovať.

O dve minúty neskôr zverenci trénera Tarkoviča zaútočili po krídle. Rýchlu kombináciu zakončoval Weiss, po jeho strele sa lopta odrazila na nohu Schranza, ale ani on nevyslal priamu strelu na brankára Michaela.

Slovenskí futbalisti tlačili súpera k vlastnej šestnástke aj v ďalších minútach. Jednu z posledných šancí prvého polčasu mal Boženík v 38. minúte. Koscelník mu poslal center presne na hlavu, ale 21-ročný útočník hlavičkoval ponad bránu.

Úplne poslednú šancu pred prestávkou mali Slováci po faule Avraama na Koscelníka. Štandardnú situáciu zahrával Hamšík. Jeho center poputoval až na Šatku, ale slovenský obranca netrafil bránu zo štyroch metrov. Oba tímy odišli do šatní za bezgólového stavu.

Tlak zo začiatku polčasu Slováci premenili na gól, druhý pridali v závere zápasu

Do druhého polčasu vstúpili oba tímy bez zmien. Rovnako ako na začiatku zápasu, aj v úvode druhého polčasu boli Slováci aktívnejší. Po dvoch minútach sa k zakončeniu hlavou dostal Koscelník, smeroval na neho center Weissa. Skóre zápasu sa nemenilo.

V 50. minúte zverenci trénera Tarkoviča dostali možnosť ohroziť brankára Michaela zo štandardnej situácie. Loptu si postavil Hamšík a vyslal prihrávku vzduchom do šestnástky súpera, ale cyperská obrana bola pozorná ako počas celého zápasu.

Ďalšiu šancu si vytvorili slovenskí futbalisti v 54. minúte. Duda poslal prihrávku po zemi na nabiehajúceho Boženíka, ale 21-ročný útočník na loptu nedosiahol. O pár sekúnd neskôr Hancko poslal center do šestnástky súpera a Schranz prekonal brankára Michaela.

Foto – TASR/Martin Baumann

Autor gólu mohol streliť aj druhý gól. Na začiatku 62. minúty sa Schranz dostal k lopte na hranici pokutového územia a vystrelil. Lopta tesne minula pravú tyč z pohľadu brankára. Prešlo 60 sekúnd a Soteriou fauloval Jirku, Slováci mali štandardnú situáciu. K zakončeniu sa dostal Škriniar, ale loptu neumiestnil do brány.

Brankár Michael mal ďalšiu prácu v 69. minúte. Duda prebehol s loptou po pravej strane až k pokutovému územiu. Následne hľadal nabiehajúceho Jirku. Cyperská defenzíva dokázala loptu odkopnúť iba na voľného Boženíka, ktorý však nespracoval loptu ideálne. Michael následnú strelu zastavil. Rozhodca celú akciu zrušil pre ofsajd.

Prešli dve minúty a Slováci opäť zaútočili. Hancko chcel využiť nie príliš dobre postavenú cyperskú obranu, lenže jeho prihrávka nenašla adresáta. Koscelníka atakoval Avraam, ale rozhodca penaltu neodpískal. Nakoniec k nej dobehol Schranz a poslal strelu na bránu, Michael vykopol loptu z čiary.

Zverenci trénera Tarkoviča naďalej pokračovali v ofenzívnom futbale. V 78. minúte zahrával ďalší rohový kop Hamšík, center mu nevyšiel. Obrana Cypru poslala loptu len na nohu Koscelníka, ktorý z hranice 20 metrov prestrelil brankára Michaela. Strelil svoj prvý gól v národnom drese.

Záverečné minúty oba tímy už iba dohrávali. Bodku za zápasom dal Koscelník, ktorý v 89. minúte zastavil Papoulisa. Cyperský futbalista bežal na brankára Rodáka, ale slovenský obranca mu vbehol do trasy a loptu odkopol preč.

„Som rád, že sa nám podarilo vyhrať, pretože my body potrebujeme. Pokyny boli, aby sme hrali cez čiary, aby sme chodili do pokutového územia a tlačili sa do zakončenia. V prvom polčase sme sa snažili viac kombinovať v šestnástke. Bol to ťažký zápas, mne osobne sa nehralo najlepšie, necítil som sa super. Ale aj také zápasy sa musia odohrať. Myslím si, že som mohol podať lepší výkon, ale mužstvo hralo dobre. Stále máme šancu postúpiť. Body sa budú získavať ťažko, ale môžeme sa pobiť o druhé miesto. Vo všetkých zápasoch sme si vytvorili veľa šancí, za to som rád,“ skonštatoval po zápase Ondrej Duda.

„Veľký kameň nám padol zo srdca. Prvý gól býva rozhodujúci. Vedeli sme, že nás čaká dobývanie kvalitnej cyperskej defenzívy. Nakoniec sme radi, že berieme tri body. Dostal som fantastickú loptu od Hancka, ja som to už mal potom jednoduché. Som zvyknutý na rotáciu už z klubu, nie je to pre mňa nič nové. Ťažko povedať, čakajú nás ďalšie dva zápasy. Diváci urobili výbornú kulisu, chcem im poďakovať za podporu,“ povedal Ivan Schranz, autor prvého gólu.

„Mali sme roh, bol som posledný hráč, odrazila sa ku mne lopta a nechcel som nič vymýšľať. Vystrelil som a padlo to tam. Je to jeden z najkrajších gólov, aké som dal. Bol to veľmi ťažký zápas, pretože dobre bránili. Ťažko sme sa dostávali do šancí, a keď sme sa do nich dostali, nevedeli sme ich premeniť. V šatni sme si povedali, že musíme pokračovať v tlaku, nakoniec sa to vyplatilo. Moje miesto vidím tam, kde ma dá tréner. Ja som šťastný za každý štart, za každú minútu. Je mi jedno, na akom poste nastúpim,“ povedal Martin Koscelník, autor druhého gólu.

„Chcem poďakovať fanúšikom, ktorí si našli cestu na tento štadión. Opäť ich bolo cítiť. Možno ten výkon nebol taký dobrý ako proti Chorvátsku, ale bolo to tým, ako súper hral. My sme očakávali ťažký zápas, nakoniec taký bol. Ich obrana sa prekonáva veľmi ťažko. Bolo cítiť aj to, že to bol tretí zápas v takom krátkom slede. Som rád, že v druhom polčase sme sa rozbehali, dokázali sme si vytvoriť veľké množstvo šancí a potvrdili sme rolu favoritov. Prvý gól otvoril zápas, chceli sme ho dať skôr. Mohli sme vyhrať aj s väčším rozdielom. Som rád, že sa presadzujú aj obrancovia. Najviac mi je ľúto Stana Lobotku, bol vo výbornej forme. Má svalový problém, môže ho to vyradiť na dlhší čas. Verím, že aj Lobotka, aj Weiss sa rýchlo zotavia a budú zdraví,“ zhodnotil zápas tréner Štefan Tarkovič.

„Zápas bol veľmi náročný. Vedeli sme, že budú hrať hlboký blok s piatimi obrancami. V prvom polčase sa nám nepodarilo zlomiť ich, ale v druhom polčase áno. Pre mňa je veľká česť hrať za Slovensko a vedľa Miňa. On patrí medzi najlepších piatich stopérov na svete, podľa mňa. Myslím si, že naša spolupráca zatiaľ veľmi dobre funguje,“ uzavrel hodnotenia zápasu obranca Ľubomír Šatka.

Kvalifikácia na MS 2022 – H-skupina:

Slovensko – Cyprus 2:0 (0:0)

Góly: 55. Schranz, 78. Koscelník, ŽK: Hancko – Avraam, Soteriou. Rozhodovali: Aghajev – Zejnalov, Amirali (všetci Azer.), 6762 divákov.

Slovensko: Rodák – Koscelník, Šatka, Škriniar, Hancko – Lobotka (53. Hrošovský), Hamšík – Schranz (79. Suslov), Duda, Weiss (58. Jirka) – Boženík (79. Strelec)

Cyprus: Michael – Katelaris, Soteriou, Ioannou – Psaltis (75. Zachariou), Kastanos (75. Kyriakou), Artymatas, Avraam (89. Rousias) – Tzioni, Ilia (60. Papoulis), Loizou (75. Pittas)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie