Denník N

Texas jasne ukazuje, že protipotratové skupiny to budú skúšať, až kým nedosiahnu svoje

Guvernér Texasu Greg Abbott po podpise nového zákona. Foto - TASR/AP
Guvernér Texasu Greg Abbott po podpise nového zákona. Foto – TASR/AP

Vo viacerých amerických štátoch to vyzerá tak, ako keby nikdy neexistovalo rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze Roe v. Wade o práve žien na potrat.

Ženy o svoje práva nemusia prichádzať len v krajinách, o ktorých si ani totálny ignorant nemyslí, že by boli demokratické a slobodné. Môže sa to stať aj v Spojených štátoch amerických, ktoré sa ešte donedávna zvykli označovať za lídra demokratického a slobodného sveta. Stačí na to cielená činnosť hlasnej a neoblomnej skupiny aktivistov, im naklonená zostava zákonodarného zboru a zloženie Najvyššieho súdu, ale aj nedostatočná podpora reprodukčných práv od politikov a političiek, ktoré sa nimi oháňajú, ale skôr teoreticky ako prakticky.

Vitajte v Texase

V tomto štáte sa zdanlivo zo dňa na deň zmenila situácia šiestich až siedmich miliónov žien v reprodukčnom veku z nepríjemnej na dramatickú. Slovo zdanlivo je pritom kľúčové – to, že Texasu hrozí takmer totálny zákaz interrupcií, sa vedelo už dlhší čas a nebol to žiadny blesk z čistého neba.

To, čo sa stalo v Texase, bol podľa analýzy denníka The Guardian „očividný záver takmer päť desaťročí trvajúcej kampane sociálnych konzervatívcov ukončiť právo na potraty v Spojených štátoch – kampane, ktorá bola úspešná, a to osobitne za posledných desať rokov“.

Všetko prichádzalo pomaly a postupne, ale nie v tajnosti, skôr priamo za bieleho dňa. Na obmedzovanie reprodukčných práv napríklad v podobe sťažovania prístupu k zdravotníckym zariadeniam vykonávajúcim interrupcie, administratívnych prekážok namierených na organizácie pomáhajúce ženám alebo robením falošných objednávok na klinikách, čím sa vyblokovali termíny pre ženy, ktoré naozaj mali záujem o zákrok, medicínsku konzultáciu či predpísanie antikoncepcie, upozorňovali ľudia z terénu roky.

Rovnako ako na pokusy zmeniť legislatívu tak, že interrupcie po šiestom týždni tehotenstva nebudú možné dokonca ani v prípade incestu či znásilnenia. Napokon toto nie je texaské špecifikum, pokúsili sa o to vo viacerých štátoch, ale zablokovali to súdy.

Udajte ich

Ženy v Texase to šťastie nemali. Nový zákon nielenže komplikuje, až robí beznádejnou situáciu ženám, ktoré sa o svojom tehotenstve dozvedia až po šiestich týždňoch (okrem iného aj preto, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie