Denník N

Dejiny súťaží nepíšu len víťazi, ukazuje výstava k výročiu ocenenia pre umelcov na Slovensku

Pohľad do výstavy Action Everything v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy. Foto - Barbora Girmanová
Pohľad do výstavy Action Everything v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy. Foto – Barbora Girmanová

V Galérii mesta Bratislavy je možné vidieť výstavu umelcov a umelkýň, ktorí boli v posledných dvadsiatich piatich rokoch súčasťou finále Ceny Oskára Čepana. Ukazuje, ako súčasné umenie dokáže nielen reagovať, ale aj vyvolávať akciu.

Štvrťstoročnicu ocenenia pre mladých výtvarníkov by bolo možné osláviť chronologickou výstavou histórie finálových diel a ocenených umelcov. Prehliadka Action Everything, ktorej záber je časovo zarámcovaný práve vznikom tohto ocenenia v roku 1996, však nenesie znaky štandardnej jubilejnej výstavy.

Namiesto pripomínania výročí a míľnikov dostali najväčší priestor práve samotní umelci a umelkyne, ktorí sa jej zúčastnili. „Pre Cenu Oskára Čepana nebolo dôležité pripraviť výstavu k 25. ročníku. Ale bola to dobrá zámienka pracovať s umelcami a umelkyňami, ktorí boli do roku 2020 jej súčasťou,“ vraví riaditeľka Lucia Gavulová.

Výstava predstavuje výber zo všetkých umelcov a umelkýň, ktorí participovali na Cene Oskára Čepana, ocenení pre výtvarníkov do 40 rokov. Na fotografii dielo Ulička Ilony Németh. Foto – Barbora Girmanová

Priestor pre dialóg o súčasnom umení

Organizátori aj preto oslovili k spolupráci kurátora, ktorý nebol zaťažený kontextom ceny. Nikolas Bernáth je vizuálny umelec a kurátor pôsobiaci v košickej galérii VUNU. Ponuku na kurátorské zastrešenie výstavy uvítal. „Riaditeľke Ceny Oskára Čepana som takmer ihneď odpísal, že ma to zaujíma. Do mailu totiž napísala aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie