Denník N

Hasič, ktorý zasahoval v New Yorku 11. septembra: Empire State Building by takýto útok vydržala

Pohľad na Empire State Building a horiace dvojičky počas útokov. Foto – TASR/AP
Pohľad na Empire State Building a horiace dvojičky počas útokov. Foto – TASR/AP

Zranených sme našli málo, väčšina bola mŕtva. James Manahan, ktorý zasahoval 11. septembra po útoku na mrakodrapy v New Yorku, hovorí aj o tom, prečo budovy nakoniec spadli.

James Manahan sedel ráno 11. septembra 2001 na svojej hasičskej stanici v newyorskom Queense asi 15 kilometrov od dolného Manhattanu. Okolo deviatej hodiny sa mali práve striedať zmeny, hasiči v službe mali ísť domov a nahradiť ich mali čerství ľudia.

Krátko predtým sa na stanici spustil poplach, ktorý naznačuje vážny incident. Ukazoval, že sa týka severnej budovy Svetového obchodného centra, známej ako WTC 1.

„Vysielačky sme si preladili na frekvenciu hasičov z Manhattanu a zapli sme televíziu, aby sme videli, čo sa deje,“ hovorí James Manahan. Na pozvanie americkej ambasády v Bratislave prišiel tento týždeň na Slovensko a skupine slovenských novinárov rozprával o udalostiach z 11. septembra zo svojho pohľadu.

Nebolo to malé lietadlo

Prvé správy v televízii hovorili, že do severnej veže narazilo malé lietadlo. „Hneď ako som to videl, vravel som, že to nie je malé lietadlo,“ hovorí Manahan.

Keď s kolegami sledoval scénu, na obrazovke sa zrazu objavilo druhé lietadlo. „Pomyslel som si: čo tam robí to lietadlo? Veď tam vôbec nepatrí. A potom vrazilo do južnej veže. Vôbec som to nedokázal pochopiť,“ spomína.

Krátko nato bolo jasné, že ide o útok. V New Yorku podľa neho vtedy pracovalo 10-tisíc hasičov, z toho dvetisíc bolo práve v službe. Okamžite však na hasičskú stanicu povolali všetkých, ktorí boli doma.

K horiacim budovám najskôr utekali najmä hasiči z Manhattanu. Pokiaľ budovy len horeli, postupovali podľa vopred jasných postupov pri hasení požiaru vo veľkých budovách. Dole zriadili veliace centrum, polovica hasičov zachraňovala ľudí z budovy, druhá polovica sa snažila hasiť požiar na vyšších poschodiach.

O 9.59, asi hodinu po náraze, sa však južná veža Svetového obchodného centra zrútila. Zomrelo tam odhadom 800 ľudí.

James Manahan to sledoval v televízii. „Bol som šokovaný. Moja prvá myšlienka bola, že tam určite zomreli stovky hasičov. Ako prvá padla južná budova, pretože lietadlo narazilo nižšie. Keď sa oceľ roztavila, bola tam váha viacej poschodí. Keď spadla prvá veža, každý si uvedomil, že spadne aj druhá,“ povedal.

Stalo sa to o 29 minút neskôr a v severnom mrakodrape zomrelo viac ako 1600 osôb.

V budovách zomrelo 343 newyorských hasičov. Foto – tasr/ap

Oceľ sa taví

Mnohé konšpirácie, ktoré kolujú o 11. septembri, sa týkajú pádu oboch mrakodrapov. Niektorí tvrdia, že oceľ sa pri takejto teplote nemôže roztaviť, respektíve že mrakodrapy mali náraz lietadla vydržať.

James Manahan však tvrdí, že sedel s inžiniermi, keď skúmali príčiny pádu oboch budov. Hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útoky z 11. septembra

Svet

Teraz najčítanejšie