Denník N

Fico stál za Trnkom od čias, keď mu údajne prehral Gorilu. S citlivými spismi sa Trnka nahlásil aj k Radičovej

Dobroslav Trnka v decembri 2010. Foto - TASR
Dobroslav Trnka v decembri 2010. Foto – TASR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka môže skončiť vo väzení za ututlávanie Gorily. Jaromír Čižnár na súde poodhalil, ako si mohol touto kauzou zabezpečiť podporu u Roberta Fica, keď sa za vlády Ivety Radičovej zvádzal boj, či ostane v čele generálnej prokuratúry.

„Dobroslav Trnka sa správa nezávisle a mal by ostať vo funkcii,“ povedal predseda Smeru Robert Fico začiatkom roka 2011, keď za vlády Ivety Radičovej vrcholil boj o pozíciu generálneho prokurátora.

Ficov spolužiak Jaromír Čižnár, ktorý po Trnkovi napokon funkciu obsadil, v utorok na súde odhalil podrobnosti, aké praktiky Trnka v úrade používal. Ako mohol kauzou Gorila držať v úzkych aj Fica a prečo predseda Smeru pred rokmi tlačil na zotrvanie Trnku v čele generálnej prokuratúry.

Trnkovi v súčasnosti hrozí niekoľkoročné väzenie, čelí obžalobe, že sedem rokov skrýval v trezore nahrávku Gorily, podľa ktorej vznikol spis Slovenskej informačnej služby o korumpovaní politikov finančnou skupinou Penta za čias vlády Mikuláša Dzurindu.

Gorila sa týka aj Smeru. Niekdajší spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák sa vraj v známom byte na Vazovovej ulici v Bratislave v roku 2006 stretol priamo s Ficom a s vtedajším Ficovým asistentom Františkom Határom tam údajne zasa hovoril o čiernych peniazoch pre Smer.

Čižnár v utorok na súde vypovedal, ako ho Fico v roku 2008 alebo 2009, keď bol premiérom, zavolal na úrad vlády na stretnutie s vtedajším generálnym prokurátorom Trnkom, ktorý im z laptopu pustil krátku nahrávku. Malo ísť o pasáž z Gorily, na ktorej Határ riešil práve peniaze pre Smer.

Podľa Čižnárových slov Trnka nahrávkou Fica rozčúlil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie