Denník N

Žiadne taktizovanie a stávka na inštinkt. Prečo je Sagan majster sveta

Majster sveta. Foto – AP
Majster sveta. Foto – AP

Peter Sagan po zisku dúhového dresu žartoval, že je asi lepšie, že nevyhrával viac. „Ak by som vymenil svoje druhé miesta za prvé, možno by si ma nemohol dovoliť žiaden tím.“

Bol to jeden z najkrajších momentov nedeľňajších pretekov o majstra sveta, no v eufórii z víťazstva zostal trochu v úzadí: keď Peter Sagan bezprostredne po dojazde zosadol z bicykla, začali mu srdečne gratulovať kolegovia z pelotónu práve prichádzajúci do cieľa.

Na jednom z televíznych záberov, ktorý potom rotoval na sociálnych sieťach, za Slovákom naťahoval ruku najskôr Talian Matteo Trentin a za ním usmiaty legendárny Belgičan Tom Boonen, sám svetový šampión spred desiatich rokov.

Mladý Slovák v nedeľu dosiahol najväčšie víťazstvo v kariére a priali mu ho nielen fanúšikovia, ale aj súperi.

Skutočný pretekár

Jeho kritici aj pred pretekmi v Richmonde hovorili, že je síce veľmi silným cyklistom, no ani tentoraz nevyhrá, pretože: 1. nie je práve najlepší taktik, 2. všetci sa vo finiši držia za jeho kolesom, a 3. nemá dostatočnú podporu od tímu.

Napokon, za posledné dva roky skončil druhý skoro tridsaťkrát a v tejto sezóne mal viacero pretekov, v ktorých sa zdalo, že keby zvolil lepšiu taktiku, určite by vyhral. Ako zrejme najsilnejší jazdec nešiel stíhať v jednej z etáp na Tour de France napokon víťazného Zděňka Štybara a neskôr skončil druhý za Gregom Van Avermaetom, hoci to vyzeralo, že ho musí každú chvíľu predstihnúť. Až príliš často chýbalo veľmi málo.

Lenže tentoraz Sagan urobil všetko presne tak, ako to majster sveta urobiť má. V úplnom závere sa rozhodol netaktizovať a nekalkulovať, nečakať na záverečný šprint v skupine a pokúsil sa ísť za víťazstvom sám. Ako ktosi trefne poznamenal na internete: nesnažil sa byť šprintérom, ale tým, čím skutočne je – pretekárom.

V cieli potom hovoril, že víťazstvo dosiahol vďaka svojim inštinktom. „Nemohli sme mať stratégiu, lebo sme boli iba traja,“ hovoril podľa Velonews. „Keď som zaútočil, bol som za Van Avermaetom. Povedal som si: ,Idem to skúsiť.‘ Bolo to dobré rozhodnutie. Veľké krajiny môžu taktizovať. Ja v tom nie som dobrý. Môžem robiť iba to, čo som urobil.“

Od Belgičana a ďalších súperov sa odpútal v stúpaní v sekcii s kockami, no ešte fascinujúcejšie bolo, ako dokázal svoj náskok zvýrazniť v následnom zjazde sediac prakticky na ráme bicykla.

„Posledných 800 metrov bolo veľmi ťažkých. Ak idete odtiaľ sám až do cieľa, je to ďaleko. Každý ide naplno a šprintuje. Ale povedal som si: ,Už som to skúsil, musím pokračovať.‘ Ak by som sa obzrel alebo zastavil a čakal na šprint, možno by som skončil tretí či piaty,“ doplnil.

Menej na očiach

Slovák však výborne zvládol celé preteky. Za vyše šesť hodín sa ledva ukázal na samotnom čele pelotónu, veľké tímy nechal kontrolovať priebeh pretekov a čakal na jediný úder.

Nie vždy to tak bolo. Známy cykloblog Inrng si napríklad spomenul na marcové prestížne preteky Miláno-San Remo, kde bol Sagan veľkým favoritom a patril k najsilnejším jazdcom. No vtedy bol až príliš na očiach, išiel za útokmi ostatných a v zjazde z kopca sa azda trochu aj predvádzal. Bol príliš silný a predvídateľný a bolo tak zrejmé, že si na neho bude každý dávať o to väčší pozor.

„Ak je cyklistika poker na kolesách, potom všetkým ukazoval, čo má na ruke. Tvrdiť, že Sagan preto vtedy prehral preteky, je príliš silné, ale jeho taktika určite znížila jeho šance.“

Nedeľňajšie víťazstvo bolo naproti tomu peknou bodkou za zrejme najlepšou Saganovou sezónou, no jej prvá časť bola možno najťažšia v doterajšej kariére.

Dnes sa to zdá už veľmi dávno, ale keď mal na Slovensku v apríli tlačovku, neusmieval sa, odpovedal len úsečne a jeden novinár sa ho dokonca pýtal, či nepotrebuje psychológa. So zmluvou na 4 milióny eur sa od neho čakali veľké víťazstvá, ale tie na jarných klasikách neprichádzali a šéf tímu Oleg Tiňkov do médií hovoril, ako by mu najradšej znížil plat.

„Veľa som vyhrával a začala to byť pre ľudí a jazdcov nuda,“ vtipkoval v nedeľu o ťažkom období Sagan, ktorý sa potom dostal do výbornej formy a žiaril na Okolo Kalifornie, Švajčiarska aj na Tour de France. Ako nakoniec dodal pre Velonews, je asi lepšie, že nevyhrával viac. „Ak by som vymenil svoje druhé miesta za prvé, možno by si ma nemohol dovoliť žiaden tím.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie