Denník N

Kristián Čekovský z OĽaNO: Žilinka by nemal hľadať diery v zákonoch, ako to robieval Harabin (+ podcast)

Kristián Čekovský. Foto - TASR
Kristián Čekovský. Foto – TASR

Chceme vedieť, ako chce generálna prokuratúra fungovať a komunikovať s verejnosťou a novinármi do budúcna, aby sme si neskôr nepovedali, že je neskoro, vraví šéf mediálneho výboru.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kristián Čekovský (30) je poslanec parlamentu za OĽaNO a šéf výboru pre kultúru a médiá. V rozhovore hovorí:

  • prečo trvá na tom, aby Maroš Žilinka v parlamente vysvetľoval rozhodnutie nevpustiť na tlačovku niektorých novinárov;
  • či majú v koalícii rovnaké nároky na správanie sa voči novinárom a čo si myslí o výrokoch Igora Matoviča o „skorumpovaných novinároch“;
  • ako by sa mala meniť voľba riaditeľa RTVS a či je možné, že ním aj po lete 2022 zostane Jaroslav Rezník,
  • aj či nie je OĽaNO voči Smeru v komunikačnej defenzíve.

V utorok zasadol parlamentný mediálny výbor, ktorý sa zaoberal minulotýždňovou tlačovkou generálnej prokuratúry, na ktorú boli pozvané len vybrané médiá a novinárom SME, Denníka N a Aktualít odmietli vstup. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na rokovanie výboru neprišiel, zúčastnil sa ho jeho námestník Jozef Kandera, čo vám nestačilo, a trváte na účasti Žilinku. Nie je to trochu tlačenie na pílu, nepovie to isté, čo by povedal Kandera?

Ja si myslím, že nie. Pán generálny prokurátor sa nevyhýba už len novinárom, ale aj poslancom Národnej rady. Uznesením sme si ho pozvali opäť, lebo chceme vedieť, ako chce generálna prokuratúra fungovať a komunikovať s verejnosťou a novinármi do budúcna. Keďže generálnej prokuratúre velí pán Žilinka, je dôležité vedieť, ako sa k tomu postaví on.

Výbor sa chce zaoberať tým, či nedošlo k porušeniu tlačového zákona, ktorý hovorí o rovnosti pri informovaní médií. No technicky, vďaka streamu rovnosť informovania zachovaná asi bola a tlačový zákon nehovorí konkrétne o možnosti zúčastniť sa tlačovky. Áno, novinári zo SME, Aktualít a Denníka N nemohli klásť otázky – a generálnemu prokurátorovi to možno aj tak vyhovovalo – no on by zrejme povedal, že sa mohli obrátiť mailom na tlačový odbor.

Rozhodnutie pána Žilinku vnímam tak, že sa vyhýba konfrontácii rozhodnutí generálnej prokuratúry, ktorú by robili novinári, ktorí sa téme venujú do hĺbky. Ja si nemyslím, že sa tu majú médiá deliť na tie, ktoré sú televízne, rozhlasové alebo printové. Ak sú novinári, ktorí sa venujú téme či v nej robia investigatívu, potrebujú zástupcu štátneho orgánu, spravodlivosti či justície konfrontovať so zistenými faktami. Ak na takejto tlačovej konferencii nemôžu byť, vnímam to ako problém. Ja osobne si myslím, že k porušeniu tlačového zákona prísť mohlo.

Pán Žilinka vysvetlenie postupu prokuratúry zverejnil aj v podobe odpovede na otvorený list šéfredaktorov Aktualít, Denníka N a SME. Nepresvedčil vás?

Našiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Médiá

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie