Denník N

Ak to schváli lekár, zaočkujú proti covidu aj deti od piatich rokov, ktorým by hrozil ťažký priebeh ochorenia

Očkovanie na Národnom futbalovom štadióne. Foto – TASR
Očkovanie na Národnom futbalovom štadióne. Foto – TASR

Očkovať sa budú môcť deti s ochorením, lekár bude môcť zvážiť aj situáciu v rodine.

Na Slovensku sa budú môcť začať očkovať už aj deti mladšie ako 12 rokov. Umožní to výnimka ministerstva zdravotníctva. Má platiť od štvrtka 9. septembra a bude sa týkať len detí, ktoré majú zdravotné problémy. Zrejme však bude aj možnosť, aby očkovanie dieťaťa posúdil lekár na základe situácie v rodine. Doteraz sa očkovali len deti od 12 rokov.

Samo ministerstvo zdravotníctva odporúča očkovanie len pre „rizikové“ deti, teda tie, u ktorých by prekonanie ochorenia covid-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia alebo k zhoršeniu základného ochorenia, či k smrti. Zdravé deti mladšie ako 12 rokov si teda budú musieť na očkovanie ešte počkať. 

Očkovanie u detí mladších ako 12 rokov má individuálne posúdiť lekár. Ak je napríklad v rodine rodič, u ktorého by covid predstavoval zvýšené riziko a nemôže sa dať očkovať, prípadne starý rodič, ktorý sa nemôže očkovať, tak by lekár mohol súhlasiť s očkovaním dieťaťa pod 12 rokov veku. Bude však tomu predchádzať veľmi dôkladné zváženie, hovorí pediatrička Elena Prokopová.

Zdravé deti mladšie ako 12 rokov, ktoré majú zdravých rodičov a blízkych,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie