Denník N

Izrael očkuje ohrozené deti od piatich rokov, Británia váha. Ako vyzerá očkovanie detí vo svete

Ilutračné foto – TASR/AP
Ilutračné foto – TASR/AP

Prvé výsledky klinických štúdií očkovania malých detí by mali byť koncom septembra.

Na Slovensku sa od štvrtka deviateho septembra budú môcť očkovať aj deti mladšie ako 12 rokov, ktoré majú zdravotné problémy.

Od začiatku augusta to podobne robí aj Izrael, kde rodičia môžu dať zaočkovať aj malé deti, ktoré majú zvýšené riziko ťažkého priebehu covidu-19.

Veľká Británia, naopak, stále váha aj s očkovaním starších detí.

Rizikové deti

Očkovať deti vo vekovej skupine, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra, umožní na Slovensku výnimka ministerstva zdravotníctva.

Očkovanie ministerstvo odporúča len pri rizikových deťoch, pri ktorých by prekonanie ochorenia covid-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, zhoršeniu základného ochorenia a prípadnej smrti. Zrejme bude schválená aj možnosť, že by lekár posúdil aj rizikovú situáciu v rodine.

Rodičia detí, ktoré nie sú akútne ohrozené covidom, si budú musieť počkať na vyhodnotenie klinických štúdií a schválenie použitia Európskou liekovou agentúrou.

Podobne to funguje aj v spomenutom Izraeli, ktorý vyše mesiaca očkuje deti od päť rokov, ktoré majú vážne mozgové, srdcové alebo pľúcne problémy, ťažkú imunosupresiu, kosáčikovitú anémiu, pľúcnu hypertenziu či ťažkú obezitu.

„Ide o špeciálne povolenie a každé očkovanie sa bude skúmať od prípadu k prípadu,“ povedal pre agentúru AFP v júli hovorca izraelského ministerstva zdravotníctva.

Rizikové deti v Izraeli dostávajú tretinovú dávku vakcíny Pfizer. Ide teda o taký istý druh a množstvo vakcíny, aký bude podľa ministerstva zdravotníctva k dispozícii pre ohrozené deti na Slovensku.

Tretinovú dávku skúma spoločnosť Pfizer aj vo svojej klinickej štúdii.

Výsledky už v septembri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie