Denník N

Boli špičkovými odborníkmi ministerstva financií, ani to ich neochránilo. Na pamätný deň holokaustu im venovali tabuľu

Autor je predseda Židovskej náboženskej obce v Bratislave

Keď si Slovensko pripomína smutné 80. výročie prijatia hanebného Židovského kódexu, počas Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia 9. septembra 2021 odhalili na budove ministerstva financií výnimočnú tabuľu.

Je pripomienkou krutého osudu židovských zamestnancov ministerstva, ako aj finančnej a daňovej správy. Osudov, ktoré jasne ilustrujú následky zákonodarstva vojnovej Slovenskej republiky na všetkých občanov židovského pôvodu bez výnimky.

Keď prisúdite všeobecným historickým faktom konkrétne životné príbehy a obetiam ich tváre, až vtedy môžete čiastočne pochopiť obludnosť tej doby a až potom viete plnohodnotne pochopiť, prečo si udalosti, ako je tá dnešná, musíme práve dnes a najmä dnes neustále pripomínať.

Tu sú príbehy troch obetí a ich rodín, ktoré sa previnili len tým, že ich zločinecký režim najskôr obral o dôstojnosť a potom aj o životy pre ich židovský pôvod.

Ústavu pamäti národa sa podarilo identifikovať najmenej 27 vysokopostavených úradníkov ministerstva, ktorí sa stali obeťami šoa.

Žigmund Kemény

Hlavný berný (daňový) tajomník na Okresnom finančnom riaditeľstve v Bratislave

Narodil sa v roku 1885 v Rumunsku, ale väčšinu života prežil na území dnešného Slovenska, predovšetkým v Lučenci, Tvrdošíne a v Bratislave. V období Slovenského štátu býval na Kempelenovej (dnes Klemensovej) ulici č. 17. Bol držiteľom tzv. žltej legitimácie. Zomrel náhle, krátko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie