Denník N

Proti utečencom v Medveďove zasahovali policajti, ktorí nevedeli po anglicky

Ombudsmanka Jana Dubovcová a video zo zásahu polície proti utečencom v tábore Medveďov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ombudsmanka Jana Dubovcová a video zo zásahu polície proti utečencom v tábore Medveďov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované – 16:12. Ombudsmanka Jana Dubovcová považuje zákrok voči utečencom v Medveďove za porušenie ich ľudskej dôstojnosti. Tlmočník, ktorý prekladal výzvy polície, nevedel poriadne po anglicky.

V jedálni zaisťovacieho zariadenia pre utečencov v Medveďove pokojne sedí asi dvadsať utečencov. Rozprávajú sa, občas sa niekto postaví. Odmietli prevziať raňajky a žiadajú svoje prepustenie, nahlas skandovali „deport“ a „freedom“. Dvere odomyká riaditeľ zariadenia a spolu s ním tlmočník. Za dverami stoja kukláči.

Riaditeľ zvýšeným hlasom a po slovensky hovorí: „Všetci si dajte ruky na stôl a po piatich vyjdite z miestnosti. Ak to neurobíte, bude voči vám zakročené.“

Tak sa začína videozáznam zo zásahu kukláčov voči utečencom, ktorý sa uskutočnil 3. septembra.

Videozáznam má k dispozícii ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá po prešetrení celého zákroku skonštatovala, že policajti zlyhali. Ide o videozáznam, ktorý si jeden policajt natočil na mobil, nie je to teda oficiálny záznam policajnej kamery. Polícia jej ho však poskytla, pretože podľa nej preukazuje, že nedošlo k brutálnej bitke, ako to tvrdia utečenci.

Video zo zásahu kukláčov
(autor: Martina Pažitková)

Príšerná angličtina

Výzvy riaditeľa zariadenia „Dajte ruky na stôl,“ prekladá tlmočník aj takto: „Put your hands on stôl.“ Predtým použije aj správny výraz „table“.

Jeden utečenec vie lepšie po slovensky ako tlmočník po anglicky – zaistený je už jedenásť mesiacov. Utečenci potom postupne vychádzajú. Policajti im dávajú putá a niekam ich odvádzajú. Čo sa s nimi potom deje, už na videu nie je.

Rovnako je to aj pri zákroku na chodbe. Kamerový systém, tentoraz oficiálny – umiestnený na chodbe, zachytáva pokojný život na chodbe zariadenia. Vtom vtrhnú dnu kukláči a natláčajú utečencov do izieb. Kričia pritom po slovensky „na zem“. Nikto z nich nevie po anglicky.

Čo sa deje v izbách, na videu nevidno. Utečenci sa sťažovali médiám aj Lige za ľudské práva, že ich policajti brutálne zbili. Vidno už len to, ako niektorých sklonených s rukami za chrbtom odvádzajú preč.

IMG_2699sirka

Po anglicky nevedia

„Ani personál, ani policajti, ktorí sú tam zaradení, neovládajú anglický jazyk,“ hovorí ombudsmanka Dubovcová, ktorá bola v zariadení na kontrole. Vyčíta im hlavne to, že si tlmočníka nevedia zabezpečiť. Niekto, kto vie po anglicky, by mal byť v zariadení stále a tlmočník do arabčiny alebo perzštiny by mal byť k dispozícii na zavolanie. Polícia neodpovedala na otázky Denníka N, prečo riaditeľ zariadenia neovláda angličtinu a jazyk riadne neovládal ani tlmočník, ani policajti.

Podľa Dubovcovej zásah nebol nevyhnutný. Keby s nimi policajti vyjednávali a hlavne im vysvetlili ich práva, tak by k takémuto niečomu vôbec nemuselo dôjsť. Podľa ombudsmanky tiež vnútorný poriadok zariadenia neupravuje to, ako sa majú utečenci správať, hoci by mal.

„Ak s nimi nevieme ani komunikovať v angličtine, tak je neprimerané hneď pristupovať k represii,“ hovorí Barbora Meššová z Ligy za ľudské práva. Slovensko podľa nej ani podľa ombudsmanky vôbec nie je pripravené na to, že by k nám mal prísť väčší počet utečencov.

„Neprofesionalita tu trčí na sto kilometrov,“ povedala Dubovcová, ktorá začala zákrok prešetrovať po tom, čo o prípade informoval Denník N.

Išli na samotku

Ombudsmanka kritizuje aj to, ako neskôr utečencov umiestnili na samotky, kde 24 hodín svieti svetlo a kamera smeruje rovno na záchod. Ide podľa nej o podmienky ako v najhoršej tretej nápravnovýchovnej skupine vo väzení, pritom nejde o zločincov.

„Polícia trvá na tom, že služobný zákrok bol zákonný a primeraný,“ napísala Denisa Baloghová z policajného prezídia. Podľa nej došlo k narušeniu vnútorného poriadku. Policajti sa ho podľa nej snažili obnoviť „čo najmiernejšími prostriedkami, vysvetľovaním a dohováraním“.

Zákrok bol podľa polície zvládnutý profesionálne, o čom má svedčiť aj to, že nedošlo k vážnym zraneniam, „ako sa napríklad stal podobný prípad tento víkend v obdobnom zariadení v Nemecku, kde došlo k poškodeniu zariadenia a k zraneniu 14 osôb, z nich traja boli zasahujúci policajti“.

Pri zákroku podľa nej našli u niektorých cudzincov predmety, ktoré mohli byť použité ako zbrane. Zákrok stále preveruje aj policajná inšpekcia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie