Denník N

Sedem rodín z Petržalky musí na ulicu, nie sú to gauneri, len žijú v nesprávnom dome

Petržalskú ubytovňu Modrý dom onedlho zbúra jej nový majiteľ. Na jej mieste plánuje postaviť nové byty. Foto N – Tomáš Benedikovič
Petržalskú ubytovňu Modrý dom onedlho zbúra jej nový majiteľ. Na jej mieste plánuje postaviť nové byty. Foto N – Tomáš Benedikovič

V bratislavskej Petržalke o chvíľu zbúrajú ubytovňu, kde stále žije viac ako desiatka ľudí. Mesto aj sociálni pracovníci už pomaly začínajú rátať s tým, že cez zimu skončia na ulici.

Vo februári im odpojili elektrinu a v letných horúčavách aj vodu. Sociálnu ubytovňu v bratislavskej Petržalke, známu ako Modrý dom, budú čoskoro búrať. Stále tam žije sedem rodín. Nemajú kam ísť, a tak zrejme skončia na ulici.

Mestská časť Petržalka koncom roka 2013 predala za jedno euro ubytovňu spoločnosti BS Investments. Tá má na jej mieste postaviť nový bytový dom. Desať bytov potom spätne za symbolickú cenu odpredá mestskej časti. V nových mestkých bytoch plánuje Petržalka ubytovať mladých začínajúcich pedagógov, s ľuďmi z Modrého domu už nepočíta.

Invalidná dôchodkyňa Eva býva v tejto budove osem rokov. Prišla s manželom a dvoma deťmi, dnes už jej zostala iba dcéra. Vie, že ubytovňu onedlho zbúrajú, odísť však nemá kam. Bojí sa, ako si sama poradí v zime. Ešte si dobre pamätá, ako v marci po odpojení elektriny spávala v Modrom dome v zimnej bunde.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ak dom začnú búrať, Eva bude musieť odísť. V izbe býva s dospelou dcérou, na stenách jej visia fotky manžela, ktorý pred rokom zomrel. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nikto nevie, kedy developer začne s búraním. „Keď sme sa s ním v máji po náročnom dohadovaní stretli, tvrdil nám, že búrať začne najneskôr v septembri,“ hovorí Karina Andrášiková z OZ Mládež ulice, v ktorom s obyvateľmi Modrého domu pracujú už od roku 2004.

Mestská časť Petržalka však v septembri tvrdila, že developer ešte nemá stavebné povolenie, a bez neho nemôže začať búrať. Firma BS Investments na otázky Denníka N nereagovala.

Náhradné bývanie iba na chvíľu

V zmluve sa developer zaviazal, že všetkým nájomcom zabezpečí náhradné bývanie. Je v tom malý háčik. „Na náhradné bývanie majú nárok iba dve rodiny, ktoré majú právoplatné zmluvy. Žijú tam však aj takí, čo zmluvu nemajú. Dúfali sme, že nám magistrát a mestská časť Petržalka poradia a pomôžu túto situáciu vyriešiť,“ hovorí Andrášiková. Má však pocit, že možnosti sa zmenšujú. Priznáva, že v organizácii už sú tak trocha zmierení s tým, že niektorí z nich skončia na ulici.

Optimisticky neznie ani stanovisko petržalskej radnice. „Pre tých, ktorých tu Petržalka ubytovala, to bola druhá či tretia šanca. Ani tú nevyužili, ani tu neplatili nájomné. Mnoho obyvateľov tam navyše existovalo a stále existuje nelegálne. Samospráva v ich prípade využila všetky svoje dostupné formy sociálnej pomoci.“

Nikto z BS Investments s ľuďmi z Modrého domu nekomunikuje. O zmene majiteľa sa dozvedeli až po tom, čo im na bytovom podniku odmietli vziať peniaze za nájom, pretože už neboli správcami budovy. Nejaký čas teda nevedeli, kam majú nájom posielať. Mnohí hovoria, že ho preto prestali platiť úplne.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Evina izba v Modrom dome. Okrem svätých obrázkov má na stene aj fotku syna Maximiliána, ktorý sa úspešne venoval boxu. Potom ho však stiahli drogy a odvtedy o ňom veľa nepočula. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po zmene majiteľa budovy viacerí z ubytovne odišli k známym alebo do iného podnájmu. „V Modrom dome zostali tí, ktorí majú ten život najťažší a nevedia sa odtiaľ dostať,“ vysvetľuje Andrášiková. Dvakrát týždenne navštevuje obyvateľov domu a venuje sa seniorom aj deťom, ktoré sa popoludní vracajú zo školy. „Existuje predstava, že všetci, čo tam žijú, sú Rómovia, gauneri a zlí ľudia, ktorým sa nechce pracovať. Nie je to však tak. Jeden prvák zo školy dokonca nosí samé včeličky.“

Náhradné bývanie, ktoré má BS Investments zabezpečiť obyvateľom Modrého domu, je len dočasným riešením. „Keď sme sa s developerom stretli, povedal nám, že by bol rád, keby sme im nové bývanie vybrali my a on ho na šesť mesiacov zaplatí. To je veľmi nekoncepčné riešenie,“ hovorí Andrášiková. Je veľmi pravdepodobné, že ak nenájdu lacný podnájom, po polroku sa ocitnú na ulici.

Sociálne byty s vysokým nájomným

Modrý dom nie je medzi obyvateľmi blízkych bytoviek obľúbený. Mnohí si vydýchli, keď sa dozvedeli o jeho búraní. Pohľad na ubytovňu nie je príjemný. Na dvojposchodovej budove už chýbajú takmer všetky okná a omietka je opadaná alebo pokreslená grafitmi. V budove nakrúcali aj niekoľko scén z úspešného seriálu RTVS Tajné životy, keď chceli tvorcovia vykresliť zlú situáciu mladej Rómky Jessicy.

Napriek tomu, že ubytovňa je už niekoľko rokov v zlom stave, nemali jej obyvatelia práve najlacnejší nájom. „Mesačne som za izbu platila sto eur a za elektrinu asi sedemdesiat,“ ukazuje nám Eva potvrdenia o zaplatení, ktoré si poctivo odkladá už niekoľko rokov.

Nájom v Modrom dome bol taký vysoký aj preto, že tam všetko vrátane kúrenia fungovalo na elektrinu. Veľa rodín si tu preto nemohlo dovoliť bývať a na ubytovni často zostávali prázdne izby. Tie potom obsadzovali squatteri, teda ľudia bez nájomnej zmluvy, ktorým na ubytovni nezáležalo a nechávali ju v hroznom stave.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Väčšina bytov v Modrom dome už nemá okná. Poslední obyvatelia bývajú hlavne v tých izbách, kde ešte nejaké zostali. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podmienky na bývanie sa ešte zhoršili po tom, čo ich majiteľ odpojil od elektriny aj od vody. „Urobil to aj napriek tomu, že si niekoľko rodín nájom stále platilo,“ nechápe to Andrášiková.

Keď sa ombudsmanky Jany Dubovcovej pýtala, čo môžu obyvatelia v takejto situácii robiť, odpísala jej, že by na majiteľa budovy museli podať trestné oznámenie. Na súdne ťahanice však nikto z nich peniaze nemá. Zvlášť keď žijú s pocitom, že onedlho nebudú mať kde bývať.

„Ideálne by bolo, keby sme dokázali nájsť také sociálne služby, ktoré by v sieti sociálnej práce dokázali ľudí s problémami zachytiť. Aby deti nemuseli ísť do ústavu a dôchodcovia na ulicu,“ vraví Andrášiková.

 

Kto býva v Modrom dome

Eva bude mať v decembri šesťdesiatku. Nevie, kde ju bude oslavovať a či vôbec oslavovať bude. Má problémy so srdcom a cukrom, žije z invalidného dôchodku. Do Modrého domu sa sťahovali štyria, dnes v izbe býva iba s dcérou. Pred rokom prišla o muža, ktorý viac než 40 rokov pracoval ako žeriavnik. Nad posteľou má v rámiku niekoľko jeho fotiek. Najprv prišiel prvý infarkt, potom druhý, ktorý z neho urobil invalida, a nakoniec mu museli pre vysoký cukor amputovať nohu. „Doktor mi to oznámil tak, akoby povedal, že si bol kúpiť chleba,“ spomenie si nahnevaná Eva, ktorá vtedy na mieste skolabovala. O rok nato jej manžel zomrel na mŕtvicu.

Roky pracovala v zdravotníctve, robila upratovačku a pomáhala v detskom domove. Keď sa jej pýtame na deti, začína si utierať slzy. Dcéra Eva sa začala učiť za krajčírku, školu však pre drogy nechala a nakoniec bola päť rokov vo väzení. Dnes je už na slobode, drogy ju však stiahli späť. Podobne je na tom syn Maximilián, ktorý v mladosti profesionálne boxoval a vyhral aj turnaj olympijských nádejí. Eva o ňom nemá veľa informácií. Sedí na gauči, ktorý jej zvnútra pomaly zožierajú myši, a nevie ako ďalej.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eve už zostala iba dcéra. Syna stiahli drogy a muža pred rokom pochovala. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozefína je najstaršou obyvateľkou Modrého domu. Má o šesť rokov viac ako Eva, obe sú vdovy. Má narúžované pery, červeňou namaľované líca a husté tmavošedivé vlasy vzadu zopnuté dvoma gumičkami. Jej izba je preplnená knihami a plyšovými zvieratkami. V rohu izby stojí namiesto kozuba propánbutánová fľaša. Vedľa je položená panvica s vyprážaným karfiolom.

Predtým pracovala ako zdravotná sestra, opatrovateľka v jasliach či v detskom domove. Roky bývala v služobnom byte. Má jedného syna, ktorý žije v bratislavskom Ružinove. Pýtame sa, či jej pomáha. „Nemôžem žiť na úkor svojho syna,“ odpovedá a pokrčí pleciami. Nájomná zmluva v Modrom dome jej nedávno vypršala, a tak nemá nárok ani na náhradné bývanie od nového vlastníka budovy. Kam pôjde, keď začnú búracie práce, zatiaľ nevie.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozefína nechcela, aby sme ju fotili. Po tom, čo im v marci odpojili elektrinu, si jedlo pripravuje na plynovom variči. V izbe má však stále aj televíziu a rádio. Dúfa, že ich čoskoro bude môcť zapojiť do zásuvky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mária žije v Modrom dome so synom Andrejom už šesť rokov. V máji Andrejovi operovali mozog, cez kožu mu vidieť implantovaný strojček. Aby sa mohla Mária o syna starať, odišla v júli z práce. Bola poštárkou. Na stole aj na posteli má hrubé krížovkárske knihy. „Zbožňujem lúštenie,“ hovorí, kým jej syn z akvária vyberá čierneho hraboša. Má ich troch a presne vie, ktorý má akú povahu.

Pred operáciou Andrej pracoval ako esbéeskár, ešte predtým v pneuservise. Dnes má dvadsaťdeväť a nevie čo ďalej, pretože po operácii už pracovať nemôže. Mária by si opäť rada našla prácu, nie však na plný úväzok, pretože musí byť s Andrejom. Hoci je mu po operácii lepšie, nemal by zostávať sám. Ak by si našla vhodné miesto, občas by na neho mohla dohliadnuť aj Jozefína, ktorá je ich dobrá priateľka. Po odchode z Modrého domu sa však zrejme ich cesty rozídu.

Bratislava, 23.9. 2015. Modrý dom v Petržalke. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej v máji absolvoval operáciu mozgu a odvtedy nemôže pracovať. V Modrom dome nie je veľa zábavy a ani rozptýlenia, a tak sa stará aspoň o tri malé hraboše. Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie