Denník N

Gröhling: S ministrom financií Matovičom máme búrlivý, komplikovaný a veľmi pracovný vzťah (+ video)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Plošné zatváranie škôl nepodpíšem, tentoraz už mám podporu premiéra, povedal minister školstva Branislav Gröhling na diskusii Denníka N v Brezne – v rámci projektu Denník N ide za vami bola diskusia na Horehroní, kde je nízka zaočkovanosť seniorov aj detí.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Minister školstva sľúbil, že od pondelka by mali mať antigénové samotesty pre školopovinné deti všetci rodičia, ktorí prejavili záujem. Rozprával aj o tom,

  • ako bude vyzerať zatváranie tried a karanténa žiakov,
  • prečo nestihli splniť jeho sľub o samotestoch pre deti,
  • že mal tvrdé diskusie s poslancom SaS Viskupičom, ktorý sa nechce dať zaočkovať, a aj o Sulíkovi, ktorý váhal s očkovaním,
  • či ako pomáhajú učiteľom a riaditeľom brániť sa sťažnostiam rodičov na rúška a pravidlá.

Od 9. septembra sa môžu v individuálnych prípadoch očkovať aj deti mladšie ako 12 rokov, konkrétne od päť do 11. Ako to môže ovplyvniť prípadné zatváranie tried a škôl? 

Od začiatku som výrazne podporoval dobrovoľné očkovanie od 12 rokov pod dohľadom pediatra. Chceli sme urobiť všetky kroky, aby sme mali bezpečné školy. Tak sa nám podarilo aj prednostne zaočkovať učiteľov, mimochodom WHO to teraz odporúčalo, predbehli sme ich o sedem mesiacov. Keď začali niektoré krajiny diskutovať o očkovaní od 5 do 11 rokov, tak som chcel ísť do toho. Mám veľa známych, ktorí majú deti pod dvanásť rokov, a zvažujú, že by dali svoje dieťa zaočkovať, lebo aj takto vytvárame bezpečné prostredie v školách.

Mohlo by to ochrániť triedy pred zatváraním?

Ešte nemôžeme povedať, že v školách máme stopercentne bezpečné prostredie. Deti sú zaočkované na úrovni okolo dvadsiatich dvoch percent. Preto ešte nemôžeme uvažovať, že zaočkované deti či tie, ktoré covid prekonali, by boli na prezenčnom vyučovaní a ostatní na dištančnom.

Pri uvažovaní o pravidlách sme sa inšpirovali chrípkovými prázdninami. Takže ak je 30 percent detí nakazených, škola stále funguje a ostatné deti sú doma. Takto sme to chceli nastaviť, ale, bohužiaľ, ešte nemáme takú zaočkovanosť detí v školách a triedach. Možno na strednom a západnom Slovensku by sme sa v týchto číslach hýbali, Bratislava má štyridsaťosem percent zaočkovaných detí 12+. Vyššie od stredu Slovenska a na východe však o tom nemôžeme uvažovať.

Spomaliť šírenie môže aj testovanie. Je týždeň od začiatku školského roka a stále sú rodičia, ktorí nedostali vami sľubované antigénové samotesty. Ako je to možné?

Túto možnosť sme oznámili v polovici augusta, následne jednotliví riaditelia zisťovali záujem. Priznám sa, že záujem bol absolútne enormný a neočakávali sme, že bude taký veľký. Bolo to päťkrát viac, ako sme naskladnili na okresné úrady, a tam boli dva milióny testov.

Necítite sa trochu ako cestári, ktorých v zime zaskočí, že prišiel sneh? 

Vôbec nie. Odhadli sme, že treba 80-tisíc testov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie