Denník N

Ako vznikali konšpiračné teórie o 11. septembri: pred érou Facebooku im pomáhala aj STV

Teroristický útok na WTC 11. septembra 2001. Foto – TASR/AP
Teroristický útok na WTC 11. septembra 2001. Foto – TASR/AP

Útoky na WTC a Pentagón boli také bezprecedentné, že mnoho Slovákov neuspokojuje zdanlivo nudné vysvetlenie o teroristoch z a-Káidy.

Objavuje sa to pri každej veľkej udalosti. Ktokoľvek, kto spochybní „oficiálnu verziu“, získa všeobecnú pozornosť. Môže ísť o očkovanie, pristátie na Mesiaci alebo aj o udalosti z 11. septembra 2001.

Keď sa v roku 2016 blížilo pätnáste výročie, aj niektoré štandardné médiá uverejnili správu serióznej agentúry ČTK s titulkom: „Vedci spochybňujú vyšetrovanie pádu dvojičiek.“

„Štvorica fyzikov v uznávanom časopise Europhysics News poukázala na to, že dôkazy ukazujú skôr na riadenú demoláciu,“ písalo sa v článkoch, ktoré vzbudili ohlas na Facebooku.

V čom bol problém?

Po prvé: väčšina autorov „štúdie“ nepatrila medzi odborníkov na statiku budov, napríklad hlavný autor Steven Jones sa viac venoval solárnej energii.

Po druhé: Europhysics News nie je „uznávaný časopis“, jeho takzvaný impakt faktor bol na úrovni stredoškolského časopisu.

A po tretie: pád newyorských mrakodrapov, v ktorých sídlilo Svetové obchodné centrum (WTC), má zrozumiteľné vysvetlenie, ktoré však nie je také vzrušujúce ako verzia o veľkolepom sprisahaní.

Náraz lietadiel plných paliva spôsobil v budovách náhly požiar. Teplota vystúpila na takmer 1000 stupňov Celzia, čo bolo dosť na to, aby sa roztiahli dielce oceľového skeletu budov.

„Normálny požiar sa začne na malom mieste a šíri sa postupne. Pôvodné miesto vyhorí a následne horí na inom mieste. Vo WTC však začali naraz horieť tri celé poschodia. Teploty boli vyššie a trvali dlhšie, čo zoslabilo stĺpy,“ hovoril Denníku N Zdeněk Bažant z Northwestern University, popredný odborník na stavebné a ekologické inžinierstvo.

Takmer každý druhý Slovák

Vysvetľovanie odborníkov len ťažko súperí s tým, čo si časť verejnosti, vrátane slovenskej, chce myslieť. Verzia, že si Američania zhodili budovy sami, u mnohých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Útoky z 11. septembra

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie