Denník N

Historik Hlavinka: Židovský kódex bol hanebný. Ospravedlnenie ako politické gesto je veľmi dôležité

Ján Hlavinka. Foto - Andrej Bán
Ján Hlavinka. Foto – Andrej Bán

Historik a riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu Ján Hlavinka víta rozhodnutie vlády ospravedlniť sa za prijatie Židovského kódexu počas slovenského štátu pred 80 rokmi. „Niekde máme Ulicu Jozefa Tisa, inde bustu Ferdinanda Ďurčanského a fašistov v parlamente. Takéto politické gesto v podobe vyhlásenia je teda dôležité.“

Pri príležitosti 80. výročia prijatia Židovského kódexu schválila v stredu vláda ospravedlnenie. Čo si o tomto rozhodnutí myslíte?

Je to dobrý a dôležitý krok. Považujem za správne, že si vláda pripomenula tento dôležitý dátum a že sa voči vtedajšiemu obdobiu a režimu jasne hodnotovo vymedzila. Nechcem, aby to vyznelo pateticky, ale je to zároveň prejav úcty k desaťtisícom obetí.

Ako hodnotíte text tohto ospravedlnenia? Je tam všetko, čo by v takomto druhu textu malo byť? 

V podstate áno. Samozrejme, každé vyhlásenie sa dá rozšíriť a možno niekde precizovať, ale ako s politickým vyhlásením som s ním v zásade spokojný.

Čím sa dá vysvetliť, že toto ospravedlnenie prichádza až teraz? Po páde komunizmu v roku 1989 boli možnosti urobiť to, no ani jedna z vlád to neurobila. 

Nie celkom súhlasím. Slovenská národná rada 20. decembra 1990 prijala vyhlásenie Národnej rady a vlády k deportáciám Židov zo Slovenska. Nie je to teda prvé vyhlásenie vlády takéhoto druhu. I keď sa priznám, že obe vyhlásenia som ešte neporovnával. No v roku 1990 sa vo vyhlásení písalo aj toto: „Dnes, po roku slobodného života, cítime my, poslanci Slovenskej národnej rady a vláda ako reprezentanti celého Slovenska a jeho najrôznejších politických prúdov a zoskupení, mravnú povinnosť verejne prejaviť našim židovským spoluobčanom svoju účasť a ľútosť nad zločinmi, ktoré boli na nich spáchané. Chceme sa úprimne ospravedlniť za všetko, čím sa naši predchodcovia previnili proti židovským spoluobčanom za druhej svetovej vojny.” Nie je to síce to isté, ale aj tak je to dosť silné.

Prečo je dôležité prijať takéto druhy vyhlásení či ospravedlnení za minulosť? 

Vláda tým ukazuje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie