Denník N

Ódy i kritika pomerov: slovenské osobnosti športu reagujú na Saganov triumf

Víťazný Peter Sagan v cieli. Foto - Richmond Times-Dispatch via AP
Víťazný Peter Sagan v cieli. Foto – Richmond Times-Dispatch via AP

Tóth nevynechá jediný jeho štart, Hochschorner by rád videl na Slovensku cyklistický boom. Barteková vníma Sagana ako vzor, Lintner dostával čerstvé správy z Richmondu od Bondru, no a Kuzminová upozorňuje: „Jeho úspech nesmie padnúť do zabudnutia“.

Peter Sagan obrátil Slovensko hore nohami. Ziskom majstrovského titulu sa stal kráľom svetovej cyklistiky a z dvoch uhlov pohľadu výrazne potešil aj naše najznámejšie športové osobnosti.

Tóth dúfa, že ďalší ľudia vytiahnu von bicykle

„Ja som si jeho záver pozorne odsledoval a bol som nadšený,“ povedal chodec Matej Tóth, jedna z veľkých nádejí slovenského športu aj na OH v Riu. „Mám rád hlavne vytrvalostné športy a cyklistika k nim nepochybne patrí, obľúbil som si ju a keď môžem Tour de France pozerať, ako divák etapu nikdy nevynechám.“

„Na takéto zážitky sa nezabúda. Hneď v cieli bolo zrejmé, akú veľkú radosť a možno aj úľavu mal v sebe Peter. V tomto roku zažil dosť smoly, jeho priaznivci ho márne tlačili na Tour de France na víťazný stupeň. Motiváciu mal aj preto obrovskú, že nevyhral a takýmto víťazným typom to chýba.

Ja ho momentálne považujem za globálnu celebritu, ľudia na svete ho poznajú, uznávajú ho. Peter nosí takéto vlastnosti, ktoré hviezdu robia hviezdou v sebe, v srdci, v hlave,“ rozhovoril sa Saganov veľký fanúšik.

Tóth navyše vyzýva, aby sa ľudia nechali inšpirovať a vyšli do ulíc. „Každý jeden takýto úspech vplýva pozitívne na slovenský šport a že sa mu v tomto roku darí, hovoria aj úspechy ďalších.

Ľudí šport spája, aktivizuje, možno teraz vytiahnu ďalší svoje bicykle a popreháňajú sa húfne po cestách. Nepochybujem, že sa na ne všetci zmestíme, či cyklisti, alebo my chodci, bežci a ďalší. Čím viac cesty zaplníme, tým lepšie aj pre šport a našu krajinu.“

Hochschorner: Chce to lepšie podmienky

„Veľmi som mu to želal po všetkej tej smole, ktorú v tomto roku zažil, hlavne na Tour de France. Sagan zo seba vieru vo vlastné sily nepretržite vyžaruje a vždy sa snaží vyhrať, to mi u neho najviac imponuje. Bolo to o odvahe a o tom, že sa na nikoho nemôže spoliehať, len na vlastné sily,“ chváli Sagana jeden z najúspešnejších vodných slalomárov Peter Hochschorner.

„Jeho sebadôvera je úžasná a touto vlastnosťou strháva do diania aj svojich priaznivcov. No a keďže stačí oprášiť bicykel, tak veľa ľudí po ňom siahne, inšpirovaná práve Petrom Saganom. Cyklistika je svetový boom, my sme precestovali veľa krajín a v mnohých sa považuje za hlavný dopravný prostriedok.

Ak by u nás vytvorili mestá lepšie podmienky, tak by záujem o ňu nepochybne narástol a bicykel by sa oveľa viac využíval. Patrilo by sa, aby po takomto úspechu  pribudli aj kilometre cestičiek pre cyklistov, ktoré chýbajú,“ naznačil vodák, ktorý podobne ako Sagan patrí medzi úspešné bratské dvojice v slovenskom športe.

Bartekovú odtrhol od práce

„Zapla som si telku ako podmaz pri práci. Keď však išlo od tuhého, posledných 2,5 kilometra som už ťažko predychávala. Veľmi sa teším s Peťom, myslím si, že je to jeden z najväčších úspechov. Po atletických MS v Pekingu som si myslela, že máme športovca roka. Po včerajšku som však názor zmenila,“ vyriekla strelkyňa Danka Barteková.

Na Saganovi obdivuje predovšetkým vytrvalosť a cieľavedomosť. „Veľmi si ho vážim ako športovca, je to ‚makač‘. Je o ňom známe, že si vždy ide za svojím a myslím si, že toto by malo byť obrovskou motiváciou pre deti, ktoré by na základe Peťa mohli začať športovať. Veľa má toho za sebou, ale pokiaľ bude naďalej takto drieť, tak mnoho ešte aj pred sebou.“

Barteková sa vrátila aj k Saganovmu krátkemu prejavu o utečeneckej kríze v Európe. „Osobne ma týmto veľmi potešil. Myslím, že športovci by mali plniť úlohu vzorov pre ostatných ľudí, využiť svoju popularitu, aby poukázali aj na iné záležitosti. Toto je pre mňa obrovská športová diplomacia v praxi. Som Peťovi za to veľmi vďačná. Ľudia ho budú milovať nielen za famózne športové úspechy, ale aj za to, aký je človek. Mnohí si ho vážia a ja takisto.“

„Keď bude celé Slovensko bicyklovať, budem len rada, aspoň sa budú deti hýbať. Nemám pocit, že každý u nás by mal strieľať, hlavne nech športuje. Ak to bude bicykel, bude to o to lepšie,“ dodala s úsmevom Danka Barteková.

Lintnerovi zamotal hlavu

„Veľmi pozorne sme sledovali Saganovo vystúpenie na šampionáte. Je neskutočné, akým spôsobom vyhral. Mali sme informácie z prvej ruky, keďže Peťo Bondra bol priamo prítomný v Richmonde a dával nám správy zo zákulisia, z priebehu pretekov i z osláv. Takže sme to aj vďaka nemu veľmi intenzívne prežívali,“ prezradil Richard Lintner, bývalý hokejista a šéf Tipsport Ligy.

„Ako člen komisie, ktorá udeľuje ocenenie Krištáľové krídlo, môžem potvrdiť, že nám Peťo poriadne zamotal hlavy pri vyberaní najlepšieho slovenského športovca. Po trojnásobnom víťazovi Stanleyho pohára Mariánovi Hossovi a majstrovi sveta v chôdzi na 50 km Matejovi Tóthovi máme ďalšieho horúceho kandidáta na zisk ocenenia,“ povedal o prestížnej ankete Lintner.

Ako člen pracovnej skupiny pri pripravovanom Zákone o športe zdôraznil, že treba ešte viac podporiť športy, ktoré nemajú takú širokú základňu ako futbal či hokej, ale prinášajú Slovensku výsledky. „Systém, aký funguje teraz, nedostatočne podporoval takýchto športovcov. Peťo Sagan alebo Matej Tóth a ďalšie slovenské individuality sú skôr paradoxom.“

„Vzhľadom na zlú finančnú situáciu sa akoby vzopreli systému, ich to ešte viac scelilo a podarilo sa im dostať medzi elitu napriek menšej podpore. V novom Zákone o športe treba vytvoriť také podmienky, aby sme zväčšili športovú základňu a z nej sa urodilo viac individualít, ktoré sa môžu starať o takéto úspechy,“ dodal.

Kuzminová kritizuje pomery

„Pre mňa je zásadné, aby sa jeho úspech primerane využil a aby z neho vyťažila najmä naša mládež a deti,“ povedala biatlonistka Nasťa Kuzminová. „Saganovo zlato považujem za vynikajúci, krásny výsledok, no nesmie padnúť do zabudnutia.“

„Slovenský šport z mojich úspechov veľa nevyťažil, podmienky na športovanie sa nezlepšili. V biatlone vidíme, ako sa v zahraničí pracuje, aké areály sa využívajú, aké vyspelé strediská na vrcholový šport pribúdajú. Za týmto trendom výrazne zaostávame.

Každý jeden úspech slovenského športovca by sa mal zhodnotiť. Ak získal Sagan zlato, tak by nemal pomôcť len cyklistike,“ vyhlásila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS v cyklistike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie