Denník N

Prvý úder zasadili teroristi, ale ďalšie si zasadil Západ sám

Kto by uveril, že dvojičky napadli 19 islamistickí fundamentalisti riadení chlapíkom v jaskyni niekde v Afganistane? Iste to muselo byť inak. Foto – TASR/AP
Kto by uveril, že dvojičky napadli 19 islamistickí fundamentalisti riadení chlapíkom v jaskyni niekde v Afganistane? Iste to muselo byť inak. Foto – TASR/AP

Útok na dvojičky 11. septembra 2001 zmenil svet spôsobom, ktorý sme si vtedy nevedeli predstaviť, ale dnes vieme, že tieto zmeny zasiahli aj Slovensko.

V tom okamihu, keď som sledoval na CNN, ako druhé lietadlo vráža do mrakodrapu, som vedel, že spolu s dvojičkami sa rúca aj štruktúra demokratického sveta, do ktorého sme v roku 1989 vstupovali. Vtedy sme verili, že demokracia je poslednou fázou politických dejín. V tej chvíli som už vedel, že to bol omyl, ale nevedel som si to rúcanie predstaviť.

Mávnutie krídel čiernych labutí, ako nazývame udalosti, ktoré menia svet, vyvolá víchricu až o nejaký čas. Na Slovensku si dokonca môžeme namýšľať, že nás tá víchrica minula alebo že ešte nedorazila. Že 11. september 2001 sa nás vlastne netýka.

Lenže úzkostný pocit, že svet nie je v poriadku, že aj v našich dušiach to vyzerá trochu ako po nálete, s tou udalosťou úzko súvisí. Lebo Amerika ako svetová veľmoc a víťaz studenej vojny proti komunizmu sa ocitla v kŕči. Začala robiť chyby vynútené útokom teroristov.

Dve otrasené istoty

Aj mne trvalo istý čas, kým mi došlo, že Američania sa osudovo mýlia. Mojím najväčším omylom v politickom úsudku bolo presvedčenie, že invázia do Iraku v marci 2003 bola správna. Bez ohľadu na to, či Saddám Husajn ukrýval zbrane hromadného ničenia (nebola to pravda), bol to krvavý diktátor. Bol som presvedčený, že s každou porážkou nejakého diktátora sa svet stane lepším.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útoky z 11. septembra

Komentáre

Teraz najčítanejšie