Denník N

Bin Ládin si myslel, že po útokoch bude v Amerike občianska vojna, hovorí expert na terorizmus

Usáma bin Ládin na snímke z roku 1998. Vtedy ešte nebol presvedčený o pláne útoku lietadlami. Foto - tasr/ap
Usáma bin Ládin na snímke z roku 1998. Vtedy ešte nebol presvedčený o pláne útoku lietadlami. Foto – tasr/ap

Teroristi chceli zabiť viac ako tritisíc ľudí, očakávali státisíce. Mysleli si, že Amerika je slabá, a útok na Afganistan ich prekvapil.

Teroristický útok z 11. septembra 2001 ovplyvnil 20 rokov svetovej politiky, bol jedným z najvýznamnejších v dejinách, prekonal ho len útok na následníka habsburského trónu v Sarajeve, ktorý začal prvú svetovú vojnu.

Poľský odborník na extrémizmus Kacper Rękawek hovorí, že Usáma bin Ládin spočiatku nechcel použiť lietadlá ako riadené strely a preferoval skôr menší útok na Ameriku.

Prerátal sa aj v tom, ako Spojené štáty zareagujú. „Neočakávali, že Američania vtrhnú do Afganistanu, veľmi ich to prekvapilo,“ hovorí Rękawek.

Ako vznikol nápad zaútočiť lietadlami na budovy?

Niečo podobné chcela spraviť alžírska teroristická skupina GIA. V roku 1994 podnikla útok na lietadlo z Alžírska do Paríža a chcela ho použiť ako bombu na Eiffelovu vežu (pri medzipristátí v Marseille ich zneškodnili – pozn. red.). To mohlo byť inšpiráciou. V rámci širšej al-Káidy v 90. rokoch existoval človek, ktorý dnes čaká na súd, volá sa Chálid Šajch Muhammad. On bol duchovným lídrom útokov na Dvojičky, bol to jeho nápad. Loboval za to v rámci al-Káidy, presviedčal ich, že je to reálne, a chcel, aby na to dali peniaze.

Ako reagoval šéf al-Káidy Usáma bin Ládin?

Bin Ládina na začiatku nepresvedčil, nemyslel si, že je to najlepší nápad. Al-Káida však mala skupinu ľudí, ktorých roky pripravovala na veľkú akciu. Bolo by však klamstvom hovoriť, že títo ľudia od začiatku vedeli, že unesú lietadlá a použijú ich ako riadené strely. Týchto ľudí však mali k dispozícii a bola len otázka, ako ich využiť. Do istej miery to boli ľudia, ktorí mali prístup do západnej Európy a Spojených štátov. Príkladom je Egypťan Muhammad Atta, hlavný šéf útokov, ktorý žil v Nemecku. Bin Ládina na útok presvedčili až v roku 2000. Plány sa do istej miery menili: bola otázka, koľko unesú lietadiel a koľko použijú ľudí. Bin Ládin a iní skôr chceli, aby to bol menší útok, ktorý sa ľahšie vykoná a má väčšiu šancu na úspech. Napokon bolo únoscov aj lietadiel veľa, no napriek tomu sa to podarilo. Počas útokov 11. septembra už bin Ládin vedel, že budú štyri útoky: postupne dvíhal druhý, tretí a štvrtý prst, čím ukazoval počet lietadiel.

Čo útokmi z 11. septembra vlastne bin Ládin sledoval? Čítal som, že chcel dosiahnuť, aby sa Američania stiahli z Blízkeho východu, a ako americkú odpoveď očakával iba nejaké raketové útoky na ich základne v Afganistane.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útoky z 11. septembra

Svet

Teraz najčítanejšie