Denník N

Všetci okolo mali zbrane, on fotoaparát. Príbeh nezvyčajnej vojenčiny v 70. rokoch

27. 5. 1977. Scéna ako z filmu Miloša Formana Lásky jedné plavovlásky. Záložáci v breznianskych kasárňach. Foto - Peter Procházka
27. 5. 1977. Scéna ako z filmu Miloša Formana Lásky jedné plavovlásky. Záložáci v breznianskych kasárňach. Foto – Peter Procházka

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Tie dve fotky z roku 1975 delí necelý mesiac a vystihujú absurdnosť vtedajšej doby. Kým na prvej pózuje sympatický novomanželský pár, na druhom spoločnom portréte je už zo ženícha úplne iný človek. Dlhé vlasy aj brada sú preč, namiesto elegantného obleku uniforma. Práve zložil vojenskú prísahu.

Manželka sa netvári nadšene, čo je úplne pochopiteľné. Vie, že svadobná cesta sa ešte nezačala, a už sa aj skončila a že k návratu do normálneho spoločného života s partnerom ich delia dva roky a 250 kilometrov.

27. 9. 1975. Svadba Petra a Betky Procházkovcov
25. 10. 1975. Mladomanželia po vojenskej prísahe ženícha v Brezne

Bol by to jeden z obyčajných príbehov, aké vtedy bežne zažívali chlapci, ktorí sa nedostali na vysokú školu. Bratislavčan Peter Procházka však bol fotografom a zostal ním aj počas povinnej vojenskej služby, ktorú si od jesene 1975 musel odkrútiť v Brezne.

Vznikla z toho séria snímok, ktorá je z viacerých príčin unikátna. V prvom rade tým, kde vznikala, pretože v každej dobe aj v každej krajine je prísny zákaz fotenia vo vojenských priestoroch. Tento cyklus fotografií je však unikátny aj preto, že mladý fotograf dokumentoval nielen oficiálne udalosti v kasárňach.

Pupkatí starší páni aj rómsky útvar

„Keď sa veliteľ dozvedel, že fotím, dovolil mi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

História

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie