Denník N

Sulík: Kollárovi som povedal, že na druhom brehu rieky nie je tráva zelenšia, táto vláda stojí za dovládnutie (+ video, podcast)

Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bude Mária Kolíková kandidovať do parlamentu, tak len za SaS, vraví predseda strany Richard Sulík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vicepremiér, minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a solidarita v rozhovore hovorí:

  • o detailoch dohody medzi SaS a platformou Márie Kolíkovej;
  • o tom, ako sa po prestupe zmení pozícia jeho strany vo vláde;
  • o vôli koaličných partnerov ďalej spolu vládnuť;
  • o postoji ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi;
  • ale aj o názoroch na očkovanie v klube SaS.

Väčšina parlamentných poslaneckých klubov od volieb poslancov stratila, vy naberáte. Po prestupe šestice poslancov zo Za ľudí má klub SaS už devätnásť členov. Je to nateraz finálne číslo alebo máte vyhliadnuté aj ďalšie posily?

Je to nateraz finálne číslo. Keď si pozriete našu históriu, SaS je v Národnej rade jedenásť rokov a vždy sme boli veľmi opatrní s priberaním poslancov. Boli sme takí prieberčiví. Čo si pamätám, zobrali sme nazad len Juraja Drobu a získali sme Eugena Jurzycu. A neviem, či to aj nie je všetko.

Video: Sulík: Ak bude Kolíková kandidovať, tak len za SaS

Takže za desať rokov jeden poslanec z inej strany – Eugen Jurzyca prišiel z SDKÚ – a teraz hneď šiesti.

Taký je život.

Máme to chápať ako spojenie hodnotovo blízkych politikov alebo je to skôr taká mocenská svadba z rozumu?

V prvom rade je to spojenie hodnotovo rovnakých politikov, ja som rád, že práve títo ľudia vstúpili do klubu SaS.

To sa týka všetkých? Lebo je to rôznorodá paleta. Rozumiem, že s Máriou Kolíkovou máte skúsenosť z vlády, ale čo taký poslanec Ján Benčík či poslankyňa Vladimíra Marcinková, o ktorej viem, že mala vecné spory o niektorých návrhoch zákonov s ľuďmi zo SaS.

Vecné spory sú úplne v pohode, to nás posúva dopredu. Čo sa týka pána Benčíka, pozrite si moje prvé vyjadrenie k nemu pred niekoľkými rokmi, keď som hovoril, že je mi veľmi sympatické, akým detailným a zároveň veľmi rozsiahlym štýlom píše o kotlebovcoch. Vždy si jedného vybral a toho potom rozobral na „šróbky“. Ako hovorím, som rád, že tých šesť ľudí vstúpilo do SaS.

Zachytil som viacero pohľadov na prestup: Veronika Remišová napríklad povedala, že poslanci Za ľudí zradili ich stredový program, lebo teraz idú presadzovať hodnoty neoliberálov do všetkých aspektov života.

My sme neoliberáli. Škoda, že Veronika si trochu lepšie nenaštudovala pojmológiu, lebo my sme neoliberáli. Liberáli presadzujú slobodu bez obmedzení, neoliberáli chápu, že potrebujete aj zásahy štátu. Napríklad že štát bude garantovať základné životné minimum alebo cez Zákonník práce bude garantovať základnú sociálno-právnu ochranu zamestnancov. To sme my.

Zároveň som si všimol, že konzervatívni komentátori vás zasa varujú, že ste si do klubu pustili údajne progresívnych politikov a že by ste si mali dávať pozor.

Budem si dávať pozor.

V TA3 ste cez týždeň povedali, že Mária Kolíková sa zaviazala, že nebude kandidovať za inú stranu ako SaS. To navrhla sama?

Je to súčasťou našej dohody, ktorú sme nazvali Memorandum o spolupráci. Je obojstranne záväzné, má 23 konkrétnych bodov a jedným z nich je, že Mária Kolíková

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Mária Kolíková

OĽaNO

Richard Sulík

Rozhovory

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie