Denník N

Biden vyhlásil vojnu neočkovaným. Federálni zamestnanci sa musia povinne zaočkovať

Joe Biden. Foto - TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Americký prezident predstavil nový plán boja s covidom. Medzi opatreniami je povinné očkovanie federálnych zamestnancov. Republikáni hovoria, že ide proti ústave a hrozia mu súdom.

Joe Biden vo štvrtok predstavil svoj nový plán, ako zastaviť pandémiu covidu-19 v Spojených štátoch. Hlavný cieľ je zvýšiť zaočkovanosť v krajine. Momentálne je plne zaočkovaných 53 percent populácie, čo je 62 percent ľudí nad 12 rokov, ktorí môžu dostať vakcínu. Je to však menej ako priemer Európskej únie či zaočkovanosť v Británii.

Americký prezident vo štvrtok zaútočil na nezaočkovaných Američanov, ktorých obvinil, že vďaka nim sa pandémia nekončí. Ide asi o 80 miliónov Američanov.

„Výrazná menšina, ktorú podporuje výrazná menšina zvolených predstaviteľov, nám bráni v tom, aby sme sa dostali von z lesa. (…) Vďaka tejto pandemickej politike ľudia chorľavejú a nezaočkovaní zomierajú,“ povedal Biden.

„Boli sme trpezliví, ale naša trpezlivosť vyprcháva. Vaše odmietanie nás všetkých stálo veľa,“ dodal.

Zaočkovanosť v USA je nižšia, ako je priemer EÚ (Portugalsko je najlepšia krajina). Na Slovensku je to menej. Zdroj – Our World in Data

Bidenov plán

Cieľom Bidenovho plánu je hlavne zvýšiť zaočkovanosť v krajine. V niektorých povolaniach to v podstate znamená povinné očkovanie.

„Bidenova vojna proti vírusu sa stala vojnou proti nezaočkovaným,“ napísala v analýze agentúra AP.

Hlavným bodom Bidenovho programu je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie