Denník N

V SaS volajú po odvolaní generálneho prokurátora Žilinku, Boris Kollár to označil za absolútnu anarchiu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zo strany Richarda Sulíka sa ozývajú hlasy, aby parlament odvolával Maroša Žilinku z funkcie generálneho prokurátora. Tvrdia, že na jeho zosadenie stačí 76 hlasov poslancov. Právnik vysvetľuje, že to tak nie je. Žilinku sa okamžite zastal predseda Sme rodina Boris Kollár.

„Generálny prokurátor nie je báťuška cár, že buchne po stole a takto to bude,“ hovoril generálny prokurátor Maroš Žilinka koaličnému poslancovi SaS Alojzovi Baránikovi.

Ich slovný konflikt na piatkovom rokovaní ústavnoprávneho výboru parlamentu sa stupňoval, keď Baránik kritizoval zrušenie trestného stíhania bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a niekdajšieho spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka.

V momente, keď poslanec Baránik Žilinkovi povedal, aby odstúpil, generálny prokurátor mu zvýšeným hlasom odpovedal: „Aha, že odstúpim. A to chcete dosiahnuť vy?“

„Ja som poslanec Národnej rady a neukazujte na mňa prstom, že to chcete dosiahnuť vy,“ ohradil sa Baránik.

Poslanec SaS zakrátko novinárom oznámil, že chce v parlamente iniciovať odvolávanie Žilinku, čím zaskočil aj samotnú koalíciu.

„Pre úplnú stratu dôvery. Jeho odvolávanie je možné v zmysle rokovacieho poriadku Národnej rady,“ tvrdil Baránik. Na zosadenie Žilinku podľa neho stačia hlasy 76 poslancov a potom ho musí prezidentka odvolať.

Ku kritike Žilinku sa pridal aj Ondrej Dostál z klubu SaS s tým, že by mali hľadať právny spôsob, aby na svojom poste skončil, lebo by nemal byť generálnym prokurátorom. Z funkcie ho podľa Dostála diskvalifikuje, že sa viackrát preukázalo jeho klamstvo.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie