Denník N

Otvorili po prvej vlne pandémie a záujem ich prekvapil: ako kaviareň v starom vagóne pobláznila Slovensko

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Odvážny plán s kaviarňou neďaleko známej technickej pamiatky mladým manželom vyšiel. Denne prichádzajú stovky ľudí. Nie je jednoduché nájsť v regióne pracovné sily.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Krátko popoludní len pár dní po otvorení nového školského je terasa takmer prázdna. O hodinu sú však všetky stoly obsadené napriek tomu, že hlavná turistická sezóna sa skončila.

Andrej a Zuzana Šramkovci tu v lete minulého roka otvorili kaviareň, ktorá ťaží zo svojej polohy, z vizuálneho stvárnenia aj z ponuky. Veľa podnikov s výberovou kávou v jej okolí nenájdete.

Depo Café ponúka výhľad na populárny Chmarošský viadukt, jednu z najfotografovanejších technických pamiatok u nás, a v jeho tesnej blízkosti sa nachádzajú aj dve ďalšie železničné diela Telgártsky viadukt a tunel, spoločne nazývané Telgártska slučka.

Andrej a Zuzana Šramkovci. Foto N – Tomáš Hrivňák

„Som Telgárťan, okolo viaduktu sme chodili celý život, bol to pre nás most. Veľa však spravili sociálne siete, ľudia sa tu začali viac fotiť a fotky zdieľať. Všimli sme si, že áut tu stojí stále viac, ľudia si však viadukt len rýchlo odfotili a odchádzali preč. Mnohí nevedeli, že len o kúsok ďalej sa nachádza ďalší viadukt aj originálny tunel. Dovolím si povedať, že trasa Červená Skala – Margecany, na ktorej sa tieto pamiatky nachádzajú, je najkrajšia na Slovensku,“ hovorí Šramko, ktorý sa spolu s manželkou vrátil z Bratislavy a dnes žijú v tridsať kilometrov vzdialenom Poprade.

Nápad v čase korony

Mladí manželia spomínajú, ako mali počas prvej vlny pandémie odrazu viac času. Predtým zvykli žiť aktívne a veľa cestovať, koronavírus ich tempo spomalil. „Zuzka hovorila o tom, že pri viadukte by sme mohli otvoriť kaviareň, no v rámci rodiny sme najprv úplne neverili tomu, že sa v Telgárte uživí,“ spomína Šramko na prvé debaty.

Podnikanie nie je Šramkovcom cudzie, širšia rodina len pár desiatok metrov od kaviarne roky prevádzkuje lyžiarske stredisko, ubytovanie aj kolibu a v oblasti je najväčším zamestnávateľom.

„Spočiatku som vôbec nemala predstavu, že kaviareň má byť vo vagóne. Chcela

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cestovný ruch

Denník N v Brezne

Pekné veci

Slovensko

Teraz najčítanejšie