Denník N

Nádej na zmenu, prekvapenie, riziko. Heger, Kiska, Radičová, ale aj aktivisti, umelci a vedci hovoria o pápežovi u nás

Foto – archív N
Foto – archív N

O návšteve pápeža Františka na Slovensku hovoria súčasný premiér aj jeho predchodcovia, prezidenti, zástupcovia cirkví a aj vedci, ktorí pomáhajú v boji proti pandémii.

Pýtali sme sa:

1. Čo pre vás znamená návšteva pápeža Františka na Slovensku?

2. Pôjdete sa pozrieť na pápeža Františka na Slovensku? Prečo áno/nie?

Eduard Heger
predseda vlády, OĽaNO

1. Návšteva Svätého Otca je veľkou udalosťou, ktorú považujem za požehnanie pre celú krajinu. Pápež naposledy navštívil Slovensko pred takmer 20 rokmi, táto udalosť je preto po toľkých rokoch pre premiéra o to vzácnejšia. Som veľmi rád, že pápež František zaradil Slovenskú republiku medzi krajiny, ktorým osobne odovzdá svoje posolstvá a zároveň dodá nádej a podporu počas tretej vlny koronavírusovej pandémie.

2. Zúčastním sa všetkých stretnutí Svätého Otca s verejnosťou.

 

Igor Matovič
minister financií, OĽaNO

1. Pápež František si nevolí svoje pastoračné cesty len tak, predpokladám, že prichádza so silným posolstvom pre celý národ.

2. Áno, prijal som pozvanie na stretnutie so Svätým Otcom.

 

Boris Kollár
predseda Národnej rady, Sme rodina

Neodpovedal.

 

Veronika Remišová
podpredsedníčka vlády, Za ľudí

1. Pre mňa osobne je nastávajúca návšteva Svätého Otca na Slovensku radostná udalosť. Viem, aké je náročné dosiahnuť, aby pápež navštívil tú-ktorú krajinu. Zvlášť v prípade pápeža Františka, ktorý nerád cestuje, ako sám poznamenal. Ešte pred svojím zvolením za pápeža vyslovil myšlienku, že podľa neho nový pápež by mal byť mužom, ktorý by „pomohol cirkvi vychádzať zo seba na existenciálne periférie – na periférie myslenia a periférie každej biedy“. A touto myšlienkou sa dáva viesť celý svoj pontifikát. Vyjsť na periférie mentálne aj fyzicky, sa dotýka aj nás, našich životov. Zapozeraní do seba si nevšímame periférie, ktoré sú mimo našich egoistických bublín. Pápež často hovorí o chudobe, ktorú prehliadame, o nespravodlivosti, ktorá nás zaujíma len vtedy, ak sa deje nám a nie iným, o agresii, ktorá sa rozmáha v spoločnosti, o ľahostajnosti k potrebám blížneho. Vyzýva na ochranu životného prostredia a planéty, ktorá patrí celej ľudskej rodine. Hovorí o problémoch a neúnavne vyzýva politikov celého sveta k zodpovednosti za ich riešenie. Prihovára sa ku všetkým ľuďom, ku každému jednému z nás, pretože pozná silu ľudskej spolupatričnosti. Prichádza k nám múdry, citlivý a vizionársky pápež. Nie celebrita, ale autorita. So svojím osobným príkladom a nadšením. Privítajme ho s otvorenou mysľou a nasledujme ho v jeho misii.

2. Áno, pôjdem na stretnutie s ním v záhrade Prezidentského paláca. Takisto sa spolu s manželom zúčastníme na svätej omši v Šaštíne.

 

Richard Sulík
minister hospodárstva, SaS

1. Pre mňa ako ateistu je to návšteva dôležitej osobnosti spoločenského života na Slovensku. Bez ohľadu na to, či som osobne veriaci alebo nie, pápež František je osobnosťou pre mnohých Slovákov, rešpektujem to a chcem, aby bola na to krajina pripravená a aby ho uvideli všetci, ktorí chcú.

2. Prijal som pozvanie na stretnutie s pápežom Františkom v Prezidentskom paláci. Beriem to ako spoločenskú a protokolárnu udalosť, na ktorej sa zúčastním ako predstaviteľ slovenskej vlády.

 

Iveta Radičová
bývalá premiérka 

1. Svätý Otec František je osobnosť so silným životným príbehom. Svojím posolstvom a odkazom prekračuje inštitucionálny rámec cirkvi, zviditeľňuje otvorenejšiu, humánnu a solidárnu podobu cirkvi a kresťanstva vrátane dôležitých výziev v kritických časoch, akými sú migračná kríza či pandémia.

2. Prijala som pozvanie prezidentky Slovenskej republiky na Pozdrav Svätého Otca Františka na Slovensku pri príležitosti jeho apoštolskej návštevy Slovenskej republiky v pondelok 13. septembra v záhrade Prezidentského paláca.

 

Peter Pellegrini
bývalý premiér, poslanec, Hlas 

1. Pápež František je nesmierne inšpiratívny muž. Mal som možnosť s ním na oficiálnej audiencii stráviť skoro hodinu veľmi zaujímavého rozhovoru. Vníma problémy sveta a aktívne sa vyjadruje ku všetkému, čomu ako ľudstvo či jednotlivé spoločenstvá a národy čelíme. Jeho príchod na rozdelené a rozhádané Slovensko vnímam ako šancu pre nás ako národ sa zamyslieť, ako ďalej. Jeho metaforu o národe ako strome, kde korene sú najstaršia generácia, kmeň stredná a plody a listy najmladšia – pričom tvoria jednotu –, si pamätám z nášho rozhovoru a myslím, že je v týchto dňoch viac ako aktuálna. Verím, že jeho návšteva prispeje k upokojeniu vypätej spoločenskej situácie a prinúti súčasné politické elity sa zamyslieť, či hádky a konfrontácia bez vecných riešení pre ľudí sú cestou pre budúcnosť Slovenska.

2. V tejto chvíli je moja účasť na stretnutí s pápežom otvorená, ale určite predstavitelia strany Hlas sa niektorých stretnutí s pápežom zúčastnia.

 

Robert Fico
bývalý premiér, poslanec, Smer

Vítame návštevu Svätého Otca a želáme tejto návšteve úspešný priebeh. Strana Smer si váži dobré vzťahy medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou.

 

Andrej Kiska
bývalý prezident

1. Som šťastný, že po viacerých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Slovensko

Teraz najčítanejšie