Denník N

Andrej Babiš mladší: Otec zo mňa urobil absolútnu nulu, väzenie by ho vyliečilo

Andrej Babiš mladší. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Andrej Babiš mladší. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Prinášame rozsiahly rozhovor so synom českého premiéra Andreja Babiša, ktorý len pár týždňov pred parlamentnými voľbami dramaticky vstúpil do osobného i politického teritória svojho otca.

Rozhodol sa na neho podať trestné oznámenie a zároveň sa stal kľúčovým svedkom v prípade, ktorý môže predsedu vlády priviesť pred súd.

Do redakcie českého Deníka N v centre Prahy prichádza Andrej Babiš mladší v tričku a džínsoch, je zjavne nervózny. Keď ale zistí, že sa rozhovor nenatáča na kameru, uľaví sa mu a takmer tri hodiny v kuse potom odpovedá na položené otázky.

Tie nepríjemné ale dokáže neúnavne odkláňať. „Mám výdrž ako môj otec,“ hovorí s trochou zveličenia v asi najrozsiahlejším rozhovore, ktorý doteraz poskytol.

Andrej Babiš mladší sa v rozhovore vracia nielen k otázkam okolo Čapího hnízda či údajného únosu na Krym, ale tiež k pálčivým témam svojho vzťahu s otcom. Práve on svoje deti z prvého manželstva do prípadu údajného dotačného podvodu vtiahol, keď ich označil za vlastníkov farmy v čase získania dotácie.

Rozhovor, ktorý vznikol v stredu pred prvým výsluchom Babiša mladšieho, dáva tiež nahliadnuť do pozadia súčasných aktivít premiérovho syna, vysvetľuje ich načasovanie či to, kde na svoj súčasný život berie peniaze.

Vzhľadom na to, že Andrej Babiš mladší vstúpil na českú scénu tesne pred voľbami, patria práve tieto otázky ku kľúčovým.

Gratulujem k lekárskemu posudku, podľa ktorého – bez toho, aby sme ho teda videli – by ste mali byť psychicky zdravý (Andrej Babiš mladší odmietol posudok redakcii ukázať, pozn. red.). Ako testovanie u psychológa v Ústí nad Labem prebiehalo?

Štandardne.

Čo to znamená? Ja som tam nikdy nebola.

Bolo to v súlade s pravidlami, podľa ktorých sa správa súdny znalec a psychológ.

A išlo len o skúmanie údajnej schizofrénie?

Bolo to komplexné skúmanie môjho psychického stavu.

Ako dlho ten test trval?

Minimálne hodinu, ale bol som tam dve hodiny.

V minulosti ste totiž uviedli, že rozhodnúť, či človek trpí alebo netrpí schizofréniou, je otázka minimálne jedného mesiaca. A zrazu stačila hodina?

Ten mesiac, v Amerike šesť mesiacov, platí pre psychiatrov. Netýka sa to psychológa, ktorý vám dá test a podľa neho posudzuje váš stav rýchlejším spôsobom.

Prečo ste išli práve do Ústí nad Labem?

Pretože som dostal kontakt od kamaráta na jedného súdneho znalca.

Nebudete ho menovať?

Nebudem ho menovať.

Prečo nemôžete povedať meno súdneho znalca, ktorý vás vyšetroval?

Vysvetlím vám to veľmi jednoducho. Toho pána si veľmi vážim a nechcem mu pridávať stres.

O svojom psychickom stave často hovoríte, na sociálnych sieťach ste dokonca zdieľali celú zdravotnú správu. Nedá sa teda na to nespýtať. Mali ste niekedy pre svoj psychický stav invalidný dôchodok alebo zmenenú spôsobilosť na právne úkony?

Nie, nikdy.

Ako dlho ste brali lieky?

To svinstvo, čo som nemusel brať, pretože som zdravý, som bral od roku 2015 až do tohto roku.

Kedy ste ich prestali brať?

Urobil som dôležitejšiu vec, pred dvoma rokmi som si sám začal znižovať dávky. Nedávno som lieky prestal brať úplne.

Vedela o tom vaša švajčiarska psychiatrička?

Nevedela, ani nemocnica, kde som bol predtým hospitalizovaný. Len som jej oznámil, že odchádzam na Moravu pomáhať po tornáde a že moja matka o tom vie. Chcel som od nej správu o tom, že som zdravý, ale len mi povedala, že mi drží palce pri humanitárnej pomoci a že ju mám kontaktovať, až sa vrátim do Švajčiarska.

Takže od svojej švajčiarskej psychiatričky lekársku správu nemáte?

Nemám, ale žiadal som o ňu.

Ako sa teraz cítite, keď neberiete lieky?

Postupne som si počas dvoch rokov lieky uberal a odvtedy, čo ich neberiem vôbec, sa cítim úplne super. Je veľmi dôležité, aby som presadzoval, že som zdravý. Vždy budem trvať na tom, aby som sa mohol prejavovať slobodne.

Schizofrénia je veľmi zvláštna a nevyspytateľná choroba, ktorá má rôzne prejavy. Niekedy človek zažije jednu psychickú príhodu a po preliečení žije bežným životom ďalej, avšak tá choroba sa môže napríklad pri veľkom vypätí znova prejaviť. Neobávate sa, že sa teraz môžete nachádzať v tej stabilizovanej fáze a že kolotoč, do ktorého ste sa teraz dostali, by vaše zdravie mohol ohroziť?

Keby som tú chorobu mal, možné by to bolo, ale keďže ju nemám, možné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie