Denník N

Lekcia pre tenisových rodičov: Chcete vychovať druhú Raducanu? Nevyháňajte dieťa zo školy

Emma Raducanu je nečakanou víťazkou US Open. Foto – TASR/AP
Emma Raducanu je nečakanou víťazkou US Open. Foto – TASR/AP

Vo februári 2020 prišiel na fedcupový zápas do Bratislavy tím tenistiek Veľkej Británie. Bola v ňom aj vtedy 17-ročná Emma Raducanu. Hovorilo sa o nej, že je talent, ale ešte nikto netušil, aký veľký. Britská kapitánka Anne Keothavongová ju ani nepostavila na zápas.

Prešiel rok a pol, počas ktorého odohrala Raducanu len deväť oficiálnych turnajov, a dnes je z nej grandslamová šampiónka – najmladšia od víťazstva Marie Šarapovovej vo Wimbledone 2004.

18-ročná Raducanu porazila vo finále US Open o dva mesiace staršiu Kanaďanku Leylu Fernandezovú 6:4, 6:3. Dokázala to z pozície 150. hráčky sveta ako prvá kvalifikantka v histórii. Navyše na celom turnaji neprehrala set.

Dve mladé tenistky sa veľkou mierou pričinili o jeden z najvzrušujúcejších grandslamových turnajov.

Je bežné, že aj oveľa starší hráči a hráčky sú nervózni pri prvých zápasoch na 23-tisícovom štadióne Arthura Asha. Na Fernandezovej aj Raducanu bolo vidieť, že si to užívali, a fanúšikovia žasli nad ich psychickou odolnosťou a celkovou vyspelosťou.

„Dúfam, že budem taká silná a odolná ako New York počas posledných dvadsiatich rokov,“ odkázala Fernandezová na výročie teroristického útoku a dav jej nadšene tlieskal.

Príbeh Emmy Raducanu zas dal lekciu všetkým tenisovým rodičom, ktorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie