Denník N

Nedeľná nekázeň: Čo by ste povedali pápežovi

Prezidentka Zuzana Čaputová a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne 14. decembra 2020. Foto - TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne 14. decembra 2020. Foto – TASR

Autorky a autori nedeľnej nekázne odpovedajú na otázku, čo by povedali pápežovi Františkovi, keby mali tú možnosť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Anna Polcková, evanjelická farárka, Veľký kostol v Bratislave

Cením si vašu odvahu. Obdivujem otvorenosť, s ktorou sa ako politik a najvyšší predstaviteľ najpočetnejšej cirkvi prihovárate ľuďom bez ohľadu na farbu pleti, na to, či a k akej viere a náboženstvu sa hlásia, k akému rodu či sexuálnej orientácii.

Ďakujem, že ste človek. Ukazujete pravú, pre mnohých novú, ľudskú tvár cirkvi. Jednoducho. Láskou. Rešpektom. Podporou ľudskej dôstojnosti každého človeka bez rozdielu, s dôrazom na tých, ktorí žijú na okraji. Ako Ježiš.

Láska, s ktorou hovoríte o živote a svete v jeho rozmanitosti, podpora, akú vyslovujete zúfalým ľuďom, utekajúcim pred násilím, vojnou a terorom, naliehavosť, s akou nám kladiete na srdce našu spoluzodpovednosť za dôsledky klimatických zmien, je vyjadrením viery, aká môže do bolestivo rozdeleného sveta priniesť uzdravenie, nádej. Dobré zmeny.

Vážim si, že navštívite Rómov. Ľudí, ktorých sa väčšina z nás naučila prehliadať, ignorovať. Ľudí, ktorí žijú v generačnej chudobe, lebo majorita žije v generačných predsudkoch a generačnej nenávisti. Ľudí, pre ktorých je cesta ku „každodennému chlebu” – k nasýteniu, streche nad hlavou, možnosti zamestnať sa, vzdelaniu mimoriadne namáhavá. Ľudí, ktorým tak dlho nikto neveril, že prestali veriť samým sebe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Pápež František

Komentáre

Teraz najčítanejšie