Denník N

Djoković často neplače, no teraz plakal trikrát. Všetko o najhoršej prehre v jeho kariére

Novak Djoković po prehre vo finále US Open. FOTO - TASR/AP
Novak Djoković po prehre vo finále US Open. FOTO – TASR/AP

Novak Djoković – Daniil Medvedev 4:6, 4:6, 4:6

„Je to zrejme najdôležitejší zápas v mojom živote. Nastúpim naň s nastavením, akoby bol môj posledný,“ povedal pred finále US Open Novak Djoković.

V najdôležitejšom zápase kariéry ho nečakali tradiční rivali Rafael Nadal a Roger Federer, ktorí na turnaji neštartovali pre zdravotné problémy, ale Rus Daniil Medvedev.

Skvelý stratég so škaredou technikou, ktorý o tenise premýšľa ako o šachu, Djokovića porazil vo štvrtom z posledných šiestich zápasov. Vo finále Australian Open so Srbom však prehral jasne 5:7, 2:6, 2:6.

„Obdivujem Daniilovu hru a jeho výsledky. Má atypické údery, ale málokedy robí chyby. Ostatných prevyšuje vysokým tenisovým IQ a schopnosťou dostať sa z ťažkých situácií,“ vravel Djoković o finálovom súperovi.

Otázne bolo, či Medvedev dokáže vymyslieť niečo aj na Djokovića, ktorý nemá žiadnu slabinu. Medzi expertmi prevažoval názor, že favorit tento zápas zvládne.

Keby sa mu to podarilo, stal by sa prvým tenistom po desaťročiach, ktorý by vyhral všetky štyri grandslamy v jednom roku. Naposledy to dokázala Steffi Grafová v roku 1988 a z mužov Rod Laver v roku 1969.

Všetci očakávali najväčší deň Djokovićovej kariéry, no napokon z toho bol ten najhorší.

Dočítate sa:

  • čo bol podľa Borisa Beckera a novinára Sašu Ozma hlavný dôvod Djokovićovej prehry 4:6, 4:6, 4:6,
  • prečo Djoković napriek slzám po finále hovoril, že je „najšťastnejší žijúci muž“,
  • čo znamenala zvláštna oslava Daniila Medvedeva, o ktorej povedal, že ju pochopia len legendy,
  • prečo je Djoković aj bez zisku Grand Slamu najlepší tenista v histórii.

Chce tráviť viac času s deťmi

Priamo v hľadisku bol nielen Laver, ale aj mnoho celebrít vrátane hercov Brada Pitta či Bradleyho Coopera. Chceli byť pri historickom úspechu, ktorý by definitívne potvrdil, že Djoković je najlepší hráč histórie.

Preto sa stala aj nezvyčajná vec – publikum bolo na Djokovićovej strane. Srbský tenista je pritom zvyknutý, že diváci vo veľkých súbojoch fandia jeho rivalom Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi. Tento rok zas zažil ako počas finále Roland Garros diváci viac povzbudzovali Stefanosa Tsitsipasa a vo Wimbledone zasa Mattea Berrettiniho.

Po zápase síce povedal, že je „najšťastnejší žijúci muž“, pretože sa dočkal podpory publika, ale bolo vidieť, ako ťažko nesie túto prehru. Prvý raz plakal už pár minút pred koncom zápasu na lavičke a slzy zadržiaval aj počas príhovoru po zápase.

„Je to prvý raz, čo som ho videl

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie