Denník N

Policajná inšpekcia zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz, prišla si aj po dočasného šéfa

NAKA pri zásahu v Žiline. Foto - Facebook Polície SR
NAKA pri zásahu v Žiline. Foto – Facebook Polície SR

Aktualizované (15.45) Popoludní inšpekcia zadržala aj svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. Urobila tak na pokyn prokurátora Juraja Chyla, ktorý je aj za obvinením policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Policajná inšpekcia v pondelok ráno zadržala štyroch vyšetrovateľov, ktorí pracovali na sledovaných korupčných kauzách. Spája ich pôsobenie v tíme Očistec, ktorý odhaľoval korupciu bývalých policajných špičiek a ich prepojenie na Norberta Bödöra.

Popoludní dal pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo na zatknutie dočasného šéfa inšpekcie Petra Scholtza. Zadržali ho priamo v práci v jeho kancelárii. Scholtz v júni pozastavil činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, tá viedla na policajnej inšpekcii tím, ktorý preveroval podozrenia, že vyšetrovatelia NAKA navádzajú ľudí na krivé výpovede.

Zadržanie dočasného šéfa inšpekcie prišlo v čase, keď na krajskej prokuratúre vypočúvali zadržaného vyšetrovateľa Jána Čurillu a Pavla Ďurka.

Obomi sa Úrad inšpekčnej služby, teda policajná inšpekcia, zaoberala už niekoľko mesiacov pre podozrenia z manipulovania svedeckých výpovedí. Úrad inšpekčnej služby nie je podriadený policajnému prezidentovi, v organizačnej štruktúre je súčasťou ministerstva vnútra.

Čurillu a Ďurku obvinil vyšetrovateľ inšpekcie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, potvrdil hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Oboch zadržali ráno priamo na Národnej kriminálnej agentúre.

Ich výsluch sa začal popoludní a až následne bude stanovený ďalší procesný postup. Nie je teda zatiaľ isté, či pre nich bude prokurátor navrhovať väzbu.

Ďalšími dvomi zadržanými sú vyšetrovatelia Milan Sabota a Štefan Mašin. Ich zatiaľ vypočuli ako podozrivých. „Po vyhodnotení všetkých dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup,“ dodal Skladan.

Zároveň skonštatoval, že v súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie.

Znepokojený minister vnútra

„Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny,“ reagoval na akciu minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Minister vnútra Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dokument, o ktorom hovoril minister vnútra, navrhoval začať trestné stíhanie bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana, ďalej vyšetrovateľky Diany Santusovej, ktorá je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie