Denník N

Kancelár gréckokatolíckej eparchie: Pápež František bude v Prešove počas byzantského obradu čelom k ľuďom, naši kňazi chrbtom

Martin Mráz. Foto N – Andrej Bán
Martin Mráz. Foto N – Andrej Bán

Pápež František niekoľkokrát aj verejne spomenul, že ako malý chlapec chodieval v Argentíne miništrovať do ukrajinského gréckokatolíckeho chrámu, hovorí kancelár, tajomník biskupa a tlačový hovorca Gréckokatolíckej eparchie Košice Martin Mráz. Vysvetľuje, čo znamená pápež pre gréckokatolíkov a v čom sa odlišujú od rímskokatolíkov.

Ovláda pápež František váš východný obrad?

Byzantský obrad pozná, určite ho však podrobne neovláda. V Prešove bude liturgia, ktorej bude predsedať pápež, v byzantskom obrade. Bude mať svoje čestné miesto, svoj stolec. V byzantskom obrade je to stolička, na ktorej môže sedieť len biskup, v tomto prípade to bude pápež, ktorý bude predsedať celej liturgii.

Kde?

Vzadu za oltárom, kde bude sedieť a odkiaľ bude vstupovať do liturgie buď požehnaniami, alebo modlitbami a zvolaniami. Diakoni a arcibiskup Ján Babjak, ktorý bude liturgiu viesť, bude počas liturgie podľa východného zvyku otočený chrbtom k ľuďom a čelom k oltáru. Počas dôležitých momentov sa pápež postaví a zozadu vyjde, aby sa postavil pred oltár.

Prečo vaši kňazi stoja k ľuďom chrbtom a rímskokatolícki čelom, kedy vznikol tento rozdiel?

Pôvodne všetky kresťanské spoločenstvá viac ako jedno tisícročie slávili liturgiu pozerajúc sa smerom na východ, na miesto, odkiaľ vychádza slnko, symbolicky na tú svetovú stranu, z ktorej prišiel Kristus. Kňaz a veriaci spoločne kráčajú za Kristom. Je to symbol spoločenstva, ktoré putuje rovnakým smerom.

Rímskokatolícka cirkev chcela po Druhom vatikánskom koncile  zvýrazniť iný rozmer liturgie. Je to rozmer spoločenstva zhromaždeného okolo jedného stola, a teda okolo Krista. Sú to teda dva pohľady na jednu osobu. Každý však z inej perspektívy.

Inak, pápež František bude v Prešove pri športovej hale slúžiť omšu presne na tom istom mieste, kde ju slúžil v roku 1995 jeho predchodca Ján Pavol II.

Čo znamená pápež pre gréckokatolíkov?

Pre nás je pápež hlavou cirkvi. Podobne ako pre rímskokatolíkov. Začnem trošku zoširoka. My gréckokatolíci sme mostom, to je naša základná charakteristika.

Mostom medzi čím?

Medzi Východom a Západom. Karpaty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie