Denník N

Kúpil som si hlúpy telefón a zažil nudu. A nebolo to vôbec zlé

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

To, že sa vyhýbame nude a každú chvíľu chytáme do rúk telefón, nás síce robí na chvíľu šťastnejšími, ale inak nás aj ochudobňuje.

Bol som medzi prvými, čo si v roku 2007 kúpili iPhone, a potom som ho najbližších 14 rokov vymieňal po rozbití vždy za novší model. Postupne som do mobilu popresúval celý svoj svet. Už prakticky nie je miesto, kam by so mnou nechodil smartfón. Naviguje ma, keď šoférujem, pracujem z neho, oddychujem, platím ním, vlastne som len v ňom napísali tri knihy (možno aj preto sú všetky krátke ako súbor esemesiek). Robím na ňom dôležité veci, ale aj vypĺňam hluché minúty čakania. To všetko v priemere tri hodiny denne.

Ale neprejde deň, aby som nerozmýšľal, či by niekedy nestálo za to byť dlhší čas bez neho. Prvou lastovičkou bol beh v horách – rád by som tam chodil naľahko, ale čo ak si vytknem členok a bude treba niekomu zavolať?

Druhou bola posledná dovolenka, keď som cielene na celé dni telefón nechal doma. Nielenže ma nikto nezháňal, nutkanie stále sa pozrieť, či niekto niekam niečo nenapísal (napríklad o tom, ako sedí pri mori), sa zrazu zrušilo a ja som sa začal dívať okolo seba. Och, tá sloboda!

Čo keby som si kúpil nejaký starý telefón, aké sme používali na začiatku milénia, a občas, keď budem chcieť vypadnúť od ruchu svojho života, presunul doň SIM kartu a užil si len tak ticho (a pritom nestratil možnosť predsa len niekomu niečo súrne zavolať)?

Myšlienka vo mne driemala, až som sa odhodlal a pred týždňom si starý tlačidlový telefón kúpil.

Dve šokujúce zistenia: vedel som, že stále existuje segment telefónov pre seniorov, ale čo ma úplne omráčilo, bol fakt, že tie staré telefóny s tlačidlami, malým displejom a minimálnymi funkciami stále vôbec nevymreli. Naopak. Nie je treba hľadať bazár, značky ako Nokia, ktorá bola kedysi najpopulárnejšia, naďalej produkujú jeden model za druhým. Podľa štatistík „staré telefóny“ stále tvoria viac ako 13 percent trhu s mobilmi – to číslo klesá, ale zďaleka nie tak, ako by niekto čakal.

Šok 2: na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie