Denník N

Príbehom o Santa Clausovi na otcovom pohrebe rozplakal Kanadu. Trudeau ide do volieb s charizmou, ale aj so škandálmi

Líder liberálov a kanadský premiér Justin Trudeau počas predvolebnej diskusie. Foto: TASR/AP
Líder liberálov a kanadský premiér Justin Trudeau počas predvolebnej diskusie. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Trudeau zariskoval a vyhlásil predčasné voľby, aby získal väčšinu. Môže sa mu to však vypomstiť.

Keď sa kanadský premiér Justin Trudeau narodil, jeho otec Pierre Trudeau práve zastával tú istú funkciu. Nestáva sa to často. Po vyše sto rokoch to bolo v Kanade prvýkrát, keď sa premiérovi vo funkcii narodilo dieťa.

O pár mesiacov Trudeauovci organizovali galavečer.

„Chcel by som si pripiť na budúceho premiéra Kanady, Justina Trudeaua,“ povedal tam vtedajší americký prezident Richard Nixon.

Pravdepodobne netušil, že jeho slová sa o niečo vyše štyri desaťročia naplnia.

Teraz bude Justin Trudeau v predčasných voľbách bojovať o priazeň voličov už tretíkrát. V čase protestov antivaxerov, ktorí mu za povinné očkovanie hodili kameň do hlavy. Bývalá ministerka ho zase v knihe obviňuje, že ju nútil klamať.

Nech sa vyjadria ľudia

Posledné federálne voľby Trudeauovi liberáli vyhrali, ale zostavili len menšinovú vládu. V auguste tohto roku požiadal generálnu guvernérku Mary Simonovú, aby rozpustila parlament. Chcel predčasné voľby. Tie sa odohrajú v pondelok 20. septembra.

„Každý chápe, že toto je skutočne rozhodujúci moment histórie našej krajiny,“ povedal vtedy. „Toto je moment, keď Kanaďania môžu a mali by byť schopní vyjadriť sa k tomu, čím prechádzame a ako budeme budovať spoločnosť, ktorá bude silnejšia a lepšia.“

Podľa svojich protikandidátov sa len snažil získať viac hlasov, aby mohol zostaviť väčšinovú vládu. Tvrdil to líder konzervatívcov Erin O’Toole aj líder nových demokratov Jagmeet Singh, ktorý síce nemá veľkú šancu vyhrať, ale základňa jeho fanúšikov neustále rastie.

V Kanade síce funguje systém viacerých politických strán, ale v skutočnosti o moc vždy bojujú liberáli s konzervatívcami. Preto nemá Singh veľkú šancu. Bývalý ľudskoprávny právnik, Indokanaďan v na mieru šitých oblekoch a turbane, ktorý pre otcov alkoholizmus vychovával mladšieho brata, zastáva rovnaké hodnoty ako Trudeau.

Líder nových demokratov Jagmeet Singh počas predvolebnej diskusie. Foto: TASR/AP

Môže mu preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie