Denník N

Záhada prázdneho člna na Lesbose a pápež František

Foto – Andrej Bán
Foto – Andrej Bán

Desatoro ľudských otázok.

Stalo sa to počas jednej z mojich reportážnych ciest na grécky ostrov Lesbos. Ten je od roku 2015 symbolom toho, čo nepresne nazývame migračná kríza v Európe. Nepresne preto, lebo v prvom rade ide o ľudské tragédie.

Býval som v malom penzióne. Raz skoro ráno – za brieždenia – som vyšiel na prechádzku po pobreží Egejského mora na východnej strane ostrova. Uvidel som na brehu prázdny čln bez motora, ktorý zrejme odmontovali pašeráci ľudí a výhodne ho predali naspäť do Turecka.

Odvtedy ma prenasledujú otázky.

Prvá: Aké boli osudy ľudí z tohto člna?

Druhá: Ak prežili strastiplnú plavbu, v čo verím, nevzal si ich náhodou v apríli 2016 pápež František so sebou do Ríma? Vtedy urobil gesto, na aké sa nezabudne. Vzal si ti tri rodiny sýrskych utečencov, spolu šestnásť ľudí, všetko moslimov.

Tretia: Aké sú osudy týchto ľudí po piatich rokoch?

Štvrtá: Pápež pomohol moslimom. Keď ma Jaroslav Daniška pozval vlani na televíznu diskusnú reláciu Do kríža, v štúdiu som bol spolu s hosťom z Maďarska. Možno to nepoviem presne, ale išlo o niečo ako poradcu premiéra Viktora Orbána pre pomoc kresťanom vo svete. Neopýtal som sa ho tú najpodstatnejšiu otázku – prečo vaša krajina pomáha iba kresťanom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Komentáre

Teraz najčítanejšie