Denník N

Zomrela reštaurátorka Dorota Filová, ktorá vzácnym dielam vracala život

Dorota Filová (1936 - 2021) Foto N – Tomáš Benedikovič
Dorota Filová (1936 – 2021) Foto N – Tomáš Benedikovič

Jej pracovnými metódami bola trpezlivosť, pokora, precíznosť a úcta voči originálom, ktoré sú nenahraditeľné.

„Ak svoj obraz pokazí autor, nič sa nedeje, namaľuje ďalší. Ale ak reštaurátor urobí nejakú chybu a odstráni čosi z pôvodnej maľby, už to nikto nevráti späť,“ vravela Dorota Filová v roku 2016, keď bratislavská Galéria 19 usporiadala výstavu jej práce. Práce, ktorú si často diváci v galérii ani neuvedomujú.

Neraz nemôžu ani len tušiť, že mnohé obrazy, ktoré žiaria na výstave, boli celé roky doslova skryté pod vrstvami prachu, špiny, popraskané, so samými „pľuzgiermi“, ktoré bolo treba prácne vyčistiť, ba priam „vyliečiť“.

„Sme síce údržbári, ale keď človeku pod rukami vychádza pôvodná maľba, je to krásne. Mnohé z nich by tu bez nás už neboli,“ hovorila Dorota Filová, ktorá zomrela vo veku 85 rokov.

Reštaurovaniu zasvätila celý svoj profesionálny život. Bez nej by sme naozaj nepoznali krásu stoviek gotických ikon, tabuľových malieb, drevených sôch či sklomalieb, ktoré prešli jej rukami. A tiež by sme nepoznali, ako vyzerá trpezlivosť, precíznosť a pokora voči jedinečnosti práce iných a aj voči vlastným schopnostiam, s ktorými pristupovala ku každému dielu.

Pohľad na ruskú ikonu troch svätcov – pred reštaurovaním Dorotou Filovou a po ňom (z výstavy v bratislavskej Galérii 19 v roku 2016). Foto – Peter Piovarcsy
Ikona po reštaurovaní.

Retuš nezakryje výčitky svedomia

„Moji rodičia pôvodne chceli, aby som hrala na klavíri, lenže to sa mi vôbec nepáčilo, preto rozhodli: keď nie klavír, tak kreslenie,“ spomínala v rozhovore

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie